fbpx
Skip to main content
nafta

SKAČU CENE NAFTE: Veliki proizvođači spremili novu taktiku, kao argument navode jednu stvar

Foto: Profimedia
Međunarodna referenca na tržištu energenata, nafta Brent ojačala je danas prepodne za 53 centa

Cene nafte beleže četvrti uzastopni dan rasta, jer su trgovci odlučili da ignorišu podatke iz naftne industrije koji pokazuju da su američke zalihe povećane više nego što se očekivalo, nastavljajući tako oporavak vođen nadom da će vakcina protiv kovida-19 podstaći tražnju za gorivom.

Ove srede se igra meč godine, a nije u Ligi šampiona!

Ove srede se igra meč godine, a nije u Ligi šampiona!

SJAJNE VESTI ZA NAŠE GRAĐANE! SLEDEĆA GODINA OBEĆAVA: Novih 100.000 vaučera za odmor u Srbiji

SJAJNE VESTI ZA NAŠE GRAĐANE! SLEDEĆA GODINA OBEĆAVA: Novih 100.000 vaučera za odmor u Srbiji

AMERIČKI FORBS STAVIO SRBIJU MEĐU TOP 5 SKRIVENIH DESTINACIJA: Imamo banje svetske klase i gradove najstarije u Evropi!

AMERIČKI FORBS STAVIO SRBIJU MEĐU TOP 5 SKRIVENIH DESTINACIJA: Imamo banje svetske klase i gradove najstarije u Evropi!

Međunarodna referenca na tržištu energenata, nafta Brent ojačala je danas prepodne za 53 centa ili 1,1 odsto, na 48,39 dolara za barel, nakon što je na prethonoj trgovinskoj sesiji zabeležila rast cene od skoro četiri odsto.

Američka "lak" nafta WTI porasla je za 38 centi ili 0,8 procenata, na 45,29 dolara, posle jučerašnjeg skoka od više od četiri odsto.

Pored optimizma tržišnih aktera vezanog za razvoj vakcine protiv korone i slabljenje dolara je dalo podršku cenama sirove nafte, jer pad američke valute čini naftu jeftinijom za kupce.

Trgovci su, kako se čini, odlučili da skrajnu jučerašnje najnove podatke Američkog naftnog instituta (API) prema kojima su zalihe "crnog zlata" u SAD porasle za 3,8 miliona barela na oko 490 miliona barela u sedmici završenoj 20. novembra.

Zvanični podaci američke vlade o zalihama biće objavljeni kasnije danas.

Analitičari procenjuju da će članice Organizacije zemalja izvoznica nafte i saveznici, uključujući Rusiju, nastaviti sa smanjenjem proizvodnje u 2021, pošto predviđaju da vakcina neće biti spremna za masovnu upotrebu u narednih nekoliko meseci, što znači da će ograničenja putovanja, faktor od velikog uticaja na tražnju, ostati i dalje na snazi.

Tehnički komitet grupe OPEK+ treba da održi sastanak 30. novembra. Prema poslednjim raspoloživim informacijama, proizvođači iz sastava OPEK+ trebalo bi da nastave sa ograničenjem proizvodnje i iduće godine, ali uz blago povećanje pumpanja od januara za oko dva miliona barela dnevno, što je oko dva odsto svetske tražnje pre pandemije

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
11 Beograd