Skip to main content
Aleksandar Vučić

SRBIJU BI OVO EKONOMSKI PREPORODILO! Vučić podigao buru: Koji auto-gigant stiže u našu zemlju?

Foto: Srbija Danas/Saša Džambić/Printscreen/RTS
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da je Srbija u najužem izboru jedne od tri najveće fabrike automobila koja želi da otvori novi proizvodni pogon.

On je konstatovao da bi to promenilo u potpunosti sliku Srbije, kao i metro koji se gradi, a dolaskom te fabrike skočile bi mnogo plate, ali i imidž Srbije, jer bi postali ne samo važno mesto za proizvodnju auto-delova, već bi imali velikana za proizvodnju električnih automobila.

- Mi smo u ovom trenutku jedna od tri zemlje koja su u najužem izboru jedne od tri najveće fabrike automobila u svetu. Niko ne može da se meri po uslovima i samo ukrajinski faktor može da utiče. To bi donelo na desetine hiljade novih radnih mesta - istakao je Vučić u emisiji "Oko" RTS-a.

SUTRA JEFTINIJE GORIVO? Otkriveno: U drugim zemljama rezerve su na minimumu, Srbija u prethodnih pet dana uvećala svoje

SUTRA JEFTINIJE GORIVO? Otkriveno: U drugim zemljama rezerve su na minimumu, Srbija u prethodnih pet dana uvećala svoje

VUČIĆ SAOPŠTIO VAŽNE VESTI ZA SRBIJU: "To bi bilo desetine hiljada zaposlenih"

VUČIĆ SAOPŠTIO VAŽNE VESTI ZA SRBIJU: "To bi bilo desetine hiljada zaposlenih"

BAJDENOVA ADMINISTRACIJA IMA NOVI PLAN: Narednih šest meseci ključni za Ameriku

BAJDENOVA ADMINISTRACIJA IMA NOVI PLAN: Narednih šest meseci ključni za Ameriku

Vučić je kazao da će za dva do tri meseca biti poznata odluka te kompanije, čije ime nije otkrio.

Srbiju bi ovo ekonomski preporodilo!

Ekonomski stručnjak Mlađen Kovačević nije siguran koja bi to kompanija mogla biti, ali smatra da bi, ukoliko rat potraje, mnoge kompanije, a ne samo automobilske, mogle da otvore svoje proizvodne pogone u Srbiji. 

Tri najveće svetske kompanije

Toyota - Japan

Volkswagen - Evropa

General Motors - Amerika

Međutim, kada su u pitanju inovativni i hibridni automobili, otvara se prostora za još jednu mladu i brzo rastuću kompaniju, a to je Tesla, koja je lider na tržištu kada su u pitanju najsavremeniji automobili!

- Ne znam koja bi to kompanija mogla biti. Pretpostavljam da bi mogla biti ruska kompanija, pa da to bude većinski u našem vlasništvu, ali stvarno mi je nepoznato trenutno. Vučić pretpostavlja da ćemo mi moći normalno da izvozimo, kao i strane kompanije koje posluju kod nas, pa se i bori za nove investitore. Zemlje koje su uvele snakcije Rusiji, takođe su sankcionisane od Rusije i izvoz i uvoz im je problematičan. Tu je naša šansa. To je sve posledica svega ovoga što se dešava u Ukrajini. Rano je govoriti o tome, ali, ako se rat završi brzo, šanse za to su znatno manje, ako potraje onda možemo očekivati otvaranje raznih stranih kompanija kod nas - objašnjava Kovačević.

Da je ovo značajno za Srbiju sa više aspekata, smatra on, a evo i na šta konkretno misli:

- Srbiji bi ovo najviše bi značilo za zaposlenost, smanjio bi se broj nezaposlenih, možda bi se i vraćali iz inostranstva oni koji bi imali interes da rade u tim fabrikama. Naravno, sledeći nivo je i proizvodnja komponenti za finalne proizvode iz tih fabrika, koja bi, normalno, povećala, što je značajno za našu ekonomiju - naglašava Kovačević.

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
26 Beograd