Skip to main content
Gerhard Šreder

Šreder poručuje: Ne dozvolimo da nam SAD govore s kim da trgujemo

Foto: Profimedia
Bivši nemački kancelar i nekadašnji lider socijaldemokrata Gerhard Šreder smatra da Nemačka treba odlučnije da se distancira od Sjedinjenih Američkih Država.

- Ja svakako nisam antiamerikanac. Ali suština mojih zalaganja u spoljnoj politici bila je borba za relativnu nezavisnost od SAD - rekao je Šreder za "Velt am zontag".

Umro Pedi Ešdaun!

To je, kako je dodao, bilo naročito vidljivo kada su Nemci odbili da učestvuju u ratu u Iraku.

- Uz sve zasluge Amerikanaca za razvoj Nemačke posle 1945. godine, smatram da je takva pozicija upravo sada ponovo razumna. Jer suverena zemlja ne sme da dozvoli da joj SAD govore sa kojim zemljama sme da trguje. To ne ide - rekao je Šreder.

Gerhard Šreder
Foto: Profimedia

On se osvrnuo i na zahteve Trampove vlade Berlinu da ograniči ili obustavi trgovinu sa nekim držama.

- Iran, Kina, Rusija: Ako se nastavi onda uskoro nećemo smeti ni sa kim da imamo ekonomske odnose. To je neprihvatljivo za zemlju zavisnu od izvoza kakva je Nemačka. To mora da se kaže i Amerikancima, uz svo poštovanje i prijateljstvo - rekao je on.

Takođe, dodao je, i kad je reč o gasovodu Severni tok, Amerikanci vrše snažan priritsak da se projekat obustavi.

- To ne rade iz ljubavi prema Ukrajini, već zato što žele sami da isporučuju gas Nemačkoj - tečni gas, lošiji po kvalitetu, ali zato skuplji nego zemni gas - rekao je Šreder.

JEZIVI SNIMAK NESREĆE KOD NIŠA: Autobus prepolovljen, voz iskočio iz šina, među mrtvima I DETE

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 1 Pogledaj sve komentare
Rade's picture

Rade

Gosp, Schrederu ti si isto bio politicara sad si privrednik i neki drugi su interesi ne zaborav da vi medju politicarima,generalima,oficirima i obicnom narodu imate nacista tako je i u ameriki.

0 | 0

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
25 Beograd