fbpx
Skip to main content
Generator 2.0

Srpski mlekari i zemljoradnici unapređuju biznis uz pomoć novih tehnologija

Foto: Promo
Sa vojvođanskih plantaža ukusni džemovi, slatka, ajvari i paradajz sokovi stigli su na stalaže renomiranih marketa u Americi.

Pre toga su stigli na još devet svetskih tržišta, no njihov uspeh za poštovanje je i što su pod jedan brend objedinili 15 poljoprivrednih gazdinstava.

Nutricionisti iz Beograda, osim što preventivno brinu o zdravlju i prave programe ishrane za brojne ljude u Srbiji, istovremeno rade konsultacije putem Skajpa, Vibera, i-mejla... za ljude u inostranstvu.

Carpe diem
Foto: Promo

Pejzažni arhitekta i pravnik u Krušedolu imaju farmu koza i još otkupljuju ovčije i kozije mleko sa drugih farmi, pa dnevno prerađuju 1.000 litara kozjeg i ovčijeg mleka praveći jogurt, kiselo mleko, sireve, surutku… koji se prodaju u velikim marketima širom zemlje.

Ovo su samo neke od uspešnih priča malih porodičnih preduzeća iz Srbije. Iza njih je mnogo truda, rada, odricanja i hrabrosti. Ispred njih je unapređenje poslovanja uz pomoć novih tehnologija kako bi bili što konkurentniji.

Dr Grifling
Foto: Promo

U slučaju da niste prepoznali, preduzeća koja smo predstavili su: proizvođači proizvoda od voća i povrća Vrtlari iz Malog Iđoša, Centar za preventivnu medicinu, program ishrane dr Gifing iz Beograda i mlekara Carpe Diem iz Krušedola.

Sva tri preduzeća osvojila su nagradu na konkursu Generator 2.0, koji je Sosijete ženeral banka pokrenula sa partnerima. To znači da će u mesecima koji dolaze dobiti konsultantsku podršku u transformaciji poslovanja korišćenjem digitalnih tehnologija (analizu postojećeg stanja i set preporuka sa akcionim planom), implementaciju jedne od predloženih preporuka u vrednosti do 5.000 evra, marketinški preobražaj i medijsku kampanju.

Finale konkursa
Foto: Promo

Oni su se za priliku da dobiju finansijsku i stručnu pomoć u građenju nove verzije svog biznisa izborili među ukupno 116 prijavljenih malih i srednjih preduzeća.

Najpre su prošli među 20 polufinalista, a u toj fazi su svi timovi prošli kreativne radionice i sa Generator 2.0 timom stručnjaka radili na definisanju daljeg pravca njihovog poslovanja, prepoznavanju poslovnih prilika i sticanju različitih veština potrebnih za razvoj biznisa u digitalnoj ekonomiji.

Finalisti konkursa
Foto: Promo

Istovremeno, u produkciji Sosijete ženeral banke snimili su video klipove, kojima su publici predstavili svoj biznis i kako žele da ga unaprede. Publika je svojim glasovima odlučila da digitalnu transformaciju zaslužuje Carpe Diem. Bračni par Jelena Marić i Aleksandar Stepanić osvojio je 5.861 od ukupno više od 23.000 glasova i zahvaljujući tome bolje će pratiti sve procese u svojoj mlekari i što im je najvažnije - biće im olakšana evidencija za kvalitet i bezbednost hrane.

Vrtlari i Centar dr Gifing su među finalistima konkursa, koji su još jednom uživo na javnom događaju predstavili svoj biznis i perspektivu za unapređenje kroz digitalnu transformaciju, izabrani od strane stručnog žirija.

Vrtlari
Foto: Promo

Sada sledi rad na 2.0 verziji njihovih preduzeća. I upravo primeri Centra dr Gifing, Vrtlara i mlekare Carpe Diem mogu da budu odličan podsticaj drugima koji još uvek razmišljaju kako nove tehnologije mogu da rade za njih.

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
13 Beograd