fbpx
Skip to main content
prozor

ŠTA JE SVE POTREBNO OD DOKUMENTACIJE: Kreću konkursi za zamenu stolarije, poznato ko će imati pravo na subvencije

Foto: Shutterstock
Konkursi za subvencije za zamenu stolarije, kotlova za grejanje i izolaciju počinju neće u svim gradovima biti istovremeno objavljeni.

U nekim gradovima već se startovalo, a važno je da će građani imati 21 dan da se prijave. Šta je potrebno od dokumenata i ko ima pravo na te subvencije?

Lokalne samouprave u julu su na konkursu odabrale najpovoljnije ponude firmi koje će sa građanima raditi na poslovima energetske sanacije. U toku je priprema oglasa za prijavu grđana za subvencije, a moći će da konkurišu samo oni čiji su objekti legalizovani ili su bar započeli taj proces, piše RTS.

PROFITIRAĆEMO VIŠE NEGO MAĐARSKA! Gas iz Rusije do severnog suseda ide preko naše zemlje

PROFITIRAĆEMO VIŠE NEGO MAĐARSKA! Gas iz Rusije do severnog suseda ide preko naše zemlje

"Mostovi nas spajaju, a putevi vode u bolju budućnost" Povezivanje Srbije sa najlepšim delom Dunava! (VIDEO)

"Mostovi nas spajaju, a putevi vode u bolju budućnost" Povezivanje Srbije sa najlepšim delom Dunava! (VIDEO)

RAST PROBIJA PLAFON - SRBIJA EKONOMSKA SILA! Pogledajte koliki je realni skok BDP-a naše zemlje

RAST PROBIJA PLAFON - SRBIJA EKONOMSKA SILA! Pogledajte koliki je realni skok BDP-a naše zemlje

- Preporuka Ministarstva je da i objekti koji su u procesu ozakonjenja, kao i objekti koji imaju građevinsku dozvolu dobijenu iz procesa legalizacije i ozakonjenja, mogu da konkurišu na ovom našem prvom javnom pozivu - naveo je pomoćnik ministarke rudarstva i energetike Milan Macura.

Prema ranijoj računici za prosečan stan od 50 kvadrata stolarija bi koštala oko 860 evra, a država bi subvencionisala 430.

Prijava ima šest stavki. Prva je popunjavanje formulara koji se dobija u lokalnoj samoupravi, biće dostupan i na njihovom sajtu i sajtu Ministarstva energetike, u njemu će se precizirati i subvencija koju žele da dobiju - za stolariju, kotao ili izolaciju.

Drugi papir koji se prilaže su kopije lične karte svih članova domaćinstva, zatim kopija rešenja o porezu, kopija rešenja o legalizaciji i građevinskoj dozvoli ili potvrda da je objekat u procesu ozakonjenja, kao i kopija poslednjeg računa za struju.

- Kopija poslednjeg računa za električnuenergiju na osnovu koga ćemo utvrđivati da neko živi na toj adresi, jer nam nije cilj da podstičemo porodične vikendice već zaista stambene jedinice u kojima građanstvo živi i troši svoju energiju. I poslednji, šesti, korak je i najvažniji - predračun ili faktura, kako je ko naziva, od izvođača radova koji će izvodi radove na energetskoj sanaciji - dodao je Macura.

Za one koji žive u zgradama procedura za zamenu stolarije je ista, ali ako zamenjuju kotlove ili traže izolaciju zgrade potrebna su još dva papira –potvrda o registraciji skupštine stanara i saglasnost stambene zajednice.

Interesovanje građana je veliko i podržavaju zamenu stolarije i starih kotlova koji zagađuju životnu sredinu.

Građani plaćaju polovinu vrednosti radova, i to avansno izabranom izvođaču, a država i lokalna samouprava ostatak novca uplaćuju posle provere završenog posla.

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd