fbpx
Skip to main content
Gorivo

STIŽU NAM DVE NOVE VRSTE GORIVA: Posebno važno za vozače - evo šta donosi Zakon o energetici

Foto: Profimedia
Nova motorna goriva definišu se kako zbog zahteva tržišta, tako i zbog međunarodnih obaveza u vezi sa smanjenjem u saobraćaju emisije gasova sa efektom staklene bašte

Definicijom novih kategorija motornih vozila u Zakonu o energetici otvara se mogućnost njihovog stavljanja na tržište Srbije ako su usaglašena sa tehničkim i drugim zahtevima, navode u Ministarstvu rudarstva i energetike.

PRILIKA ZA DOBRU ZARADU! Otporan na sušu i mraz - da li je ovo proizvod koji će zameniti "srpsko zlato"?

PRILIKA ZA DOBRU ZARADU! Otporan na sušu i mraz - da li je ovo proizvod koji će zameniti "srpsko zlato"?

LETO OVE GODINE ZAOBILAZI TURSKU: Sezona u mulju, broj zaraženih divlja!

LETO OVE GODINE ZAOBILAZI TURSKU: Sezona u mulju, broj zaraženih divlja!

Bezos učvrstio poziciju najbogatijeg na svetu: Imetak premašio 200 milijardi dolara

Bezos učvrstio poziciju najbogatijeg na svetu: Imetak premašio 200 milijardi dolara

Nova motorna goriva kao što su utečnjeni prirodni gas i vodonik definišu se kako zbog zahteva tržišta, tako i zbog međunarodnih obaveza u vezi sa smanjenjem u saobraćaju emisije gasova sa efektom staklene bašte, naveli su u Ministarstvu.

Za građane Srbije bitno je da će snabdevači gorivom imati obavezu smanjenja emisije sa efektom staklene bašte, a što će biti definisano Integrisanim nacionalnim energetskim i klimatskim planom.

- Upotreba goriva koje ima niže emisije doprinosi tom cilju - naveli su u Ministarstvu za B92.

Uz to, navode da je u oblasti prirodnog gasa stvoren osnov za implementaciju regulative EU koja se odnosi pre svega na efikasan transport prirodnog gasa i efikasne integracije transportnog sistema prirodnog gasa Srbije i transportnih sistema regiona uskladivanjem na tehnickom operativnom i komunikacionom nivou.

- Implemenacijom te regulative olakšava se operativna saradnja susednih operatora transportnih sistema. Takođe, stvoren je osnov za uskladivanje transportnih tarifa, kao i postupaka za zakup kapaciteta sa važećom evropskom regulativom. Pored toga, uvodi se nova energetska delatnost i novi ucesnici na tržištu prirodnog gasa - trgovina prirodnim gasom za snabdevanje na veliko - naveli su Ministarstvu.

U Ministarstvu rudarstva i energetike pojasnili su da se na taj način dodatno otvara tržište prirodnog gasa tako što privredna društva koja nisu registrovana u Srbiji mogu obavljati te delatosti na tržištu Srbije.

To je posebno znacajno za rad i iskorišćenost postojećih i novih gasovodnih kapaciteta u Srbiji jer omogućava da ih zakupe pravna lica iz inostranstva ne samo za potrebe snabdevanja tržišta već i tranzita u regionu, kao i za povećanje konkurencije na tržištu Srbije u snabdevanju prirodnim gasom, navode u Ministarstvu.

 

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
23 Beograd