fbpx
Skip to main content
Kasa, kupovina, plaćanje

STIŽU NOVE FISKALNE KASE! Zakon se razmatra i u Narodnoj skupštini, a trgovce čekaju nove promene

Foto: Profimedia/ilustracija
Nove promene za sve privrednike koji koriste fiskalne kase

Od 1. janaura 2022. moraće da imaju dodatni uređaj uz kasu, koji će i trgovcima i preduzetnicima i pravnim licima, doneti i nove troškove. Novi zakon o fiskalizaciji ušao je i u skupštinu, a cilj njegovog donošenja je kontrola i bolja naplata poreza.

KARDIOLOG OTKRIVA: Da li je moguće sprečiti bolesti srca i krvnih sudova

KARDIOLOG OTKRIVA: Da li je moguće sprečiti bolesti srca i krvnih sudova

LEPE VESTI ZA SRBIJU: Naša država završava godinu sa najboljim ekonomskim rastom u Evropi

LEPE VESTI ZA SRBIJU: Naša država završava godinu sa najboljim ekonomskim rastom u Evropi

"NASTAVNICI RADE OD JUTRA DO SUTRA" Nemaju svi đaci iste uslove za školovanje, koji su najveći problemi onlajn nastave?

"NASTAVNICI RADE OD JUTRA DO SUTRA" Nemaju svi đaci iste uslove za školovanje, koji su najveći problemi onlajn nastave?

U Srbiji oko 230.000 ugostitelja i trgovaca svom mogućom robom koristi fiskalne kase i svi oni će, po novim propisima, morati da obezbede dodatnu tehnologiju koja će pratiti izdavanje računa. Korisnici fiskalnih kasa, praktično, će morati da obezbede novi uređaj koji podseća na mobilni telefon i koji je u mometu uvođenja u regionu, pre nekoliko godina, koštao i do 400 evra.

Novu tehnologiju moraće da imaju svi privrednici koji plaćaju porez na prihod od samostalne delatnosti, kao i preduzeća koja plaćaju porez na dobit. Naknadno će, pozakonskim aktima, biti precizirano i koje grupe privrednika, neće biti deo "nove priče o fiskalizaciji".

Veliki prodajni sistemi uglavnom su već opremljeni savremenim fiskalnim kasama. Istovremeno je u celoj Srbiji mnogo više onih koji imaju stare fiskalne kase uvedene propisima iz 2005.

Kasa, kupovina, trgovac
Kasa
Foto: Profimedia

Novina je zapravo softver. Uređaj bi bio povezan s Poreskom upravom, koja bi istog momenta kada se neki proizvod naplati i prođe kroz fiskalnu kasu, dobila podatak o mestu, vremenu i ceni prodate robe.

Prenos podataka će biti omogućen zahvaljujući internet vezi, što znači da će svaki preduzetnik koji koristi fiskalnu kasu morati da ima i internet.

"U slučaju prekida interneta, obveznik će naknadno dostaviti Poreskoj upravi podatke o izdatim računima,i to odmah po uspostavljanju veze, a najkasnije u roku od pet dana od momenta izdavanja računa", navodi se u predlogu zakona.

Trošak i do 400 evra

Novo pravilo praktično bi značilo i novi trošak za poreske obveznike jer bi oni morali da kupe dodatni uređaj. Koliko bi on u Srbiji mogao da košta još nije zvanično saopštavano, ali bi primer iz Hrvatske mogao da posluži kao reper.

U Hrvatskoj je fiskalizacija uvedena 2013. godine, što je preduzetnike pojedinačno koštalo najčešće 400 evra. Rezultati su bili vidljivi odmah nakon primene propisa i to kroz veću naplatu poreskih prihoda.

Novac - dinari
Foto: Profimedia

Pre dve godine kada se prvi put pominjao novi zakon o fiskalizaciji u Srbiji, u resornom ministarstvu razmatrana je mogućnost da država preduzetnicima delimično finansira nabavku nove neophodne opreme.

Važeći Zakon o fiskalnim kasama je u primeni od 1. januara 2005. godine. U Ministarstvu finansija kažu da je u međuvremenu tehnologija koja se može primeniti u ovoj oblasti, značajno napredovala, te je nakon izvršene analize postojećeg sistema fiskalizacije, ustanovljeno da postoji potreba za njegovim unapređenjem.

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
19 Beograd