Skip to main content
ana-brnabic

STIŽU NOVE INVESTICIJE:"Beograd i Novi Sad na mapi svetskih startap centara!"

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
Predsednik Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas, povodom toga što se startap ekosistem Beograd-Novi Sad po prvi put našao među izdvojena 54 takva sistema na planeti po oceni američke organizacije "Startup Genom", da je ponosna što napori koje Vlada Srbije ulaže u razvoj startap preduzetništva i IT industrije dobijaju sve više priznanja i ne prolaze nezapaženo.

Startap ekosistem Beograd - Novi Sad jedini je ekosistem iz regiona koji je registrovan na mapi "Startup Genoma".

- U danu kada je predsednik Aleksandar Vučić u Beogradu položio kamen temeljac za izgradnju kampusa američke kompanije NCR, koji će biti najveći u Evropi, ova vest dolazi kao potvrda da je Srbija na pravom putu da postane jedan od lidera u IT industriji u Evropi - istakla je Brnabić.

Ona je navela da je danas videla koliko jedna velika svetska kompanija, poput NCR-a, ceni Srbiju i želi da razvija svoje poslovanje kod nas. 

- Ovo je sjajna vest za Srbiju, jer će potencijalni investitori na toj relevantnoj rang listi moći da vide da su Beograd i Novi Sad jedan od tehnoloških centara sveta u 21. veku. To je Srbija za koju se borimo i slika naše zemlje kakvu želimo da pošaljemo u svet - poručila je Brnabić, a navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

U poslednjem izveštaju o stanju svetskih startap ekosistema, koje je sprovela vodeća svetska organizacija u ovoj oblasti, "Startup Genome" iz SAD, od analiziranih 150 gradova širom sveta izdvojena su 54, a među njima je i startap ekosistem Beograda i Novog Sada.

Ana Brnabić
Foto: Profimedia

Kao najveća prednost ekosistema Beograd - Novi Sad istaknut je pristupačan i kvalitetan inženjerski kadar, dok su video igre i blokčejn označeni kao najsnažniji i najrazvijeniji sektori. 

U oba sektora Beograd i Novi Sad su među 10 najboljih ekosistema na svetu.

U izveštaju se navodi da u ova dva grada postoji između 200 i 400 startapa i da se naš ekosistem nalazi u prvoj fazi razvoja, takozvanoj fazi "aktivacije". 

Među ekosistemima sličnim našem rasli smo najbrže - dobili smo maksimalnu ocenu 10 za rast investicija u domaće startape i ocenu 9 za rast ukupnog broja startapa, navodi se u saopštenju.

"Startup Genome" navodi i pojedine mere koje je država sprovela sa fokusom na niske poreske stope za kompanije - one imaju poreske olakšice u dvostrukom iznosu troškova istraživanja i razvoja, uz poseban režim za kreiranje intelektualne svojine sa veoma povoljnom poreskom stopom od samo tri odsto.

"Startup Genome" je američka organizacija koja već 10 godina analizira startap ekosisteme širom sveta, a njihov godišnji izveštaj je najsveobuhvatniji i najkredibilniji dokument koji se bavi ovom tematikom.

Ove godine su u istraživanju koje prethodi izradi izveštaju učestvovali startapi iz više od 150 gradova sa svih kontinenata.

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
17 Beograd