Skip to main content
 • Read more Džordž Soroš Svet

  ATENTAT NA SOROŠA I HILARI?! Bio je spreman da POVUČE OBARAČ, hteo je da OČISTI AMERIKU (FOTO)

 • Read more Sonja Vuksanović, Aca Lukas VIP

  PRIZNAO O POMIRENJU! Lukas se vraća SONJI?! Ispričao sve o najvećoj ljubavi i emocijama PREMA NJOJ!

 • Read more Crnogorska policija Region

  Vođa škaljarskog klana preko TV saznao da mu je otac ubijen: U zatvoru ponavlja OVE očeve reči!

 • Read more ana-korac Zadruga

  UŠLA U ZADRUGU I PROPEVALA! Ana imala s*ks sa OŽENJENIM - Lunu su krivili, a ONA htela da ga RAZVEDE!

 • Read more KK Crvena zvezda Košarka

  ZEMLJA SE TRESE: Delije napravile ŽURKU na Tviteru, Budućnost ima novi NADIMAK, a ova PESMA zapalia je SVE!

 • Read more Zadruga Zadruga

  ALEKSANDRA KONAČNO PROGOVORILA O DEČKU: Iznela ŠOKANTNU intimu, zadrugarke ne mogu da veruju! (VIDEO)

 • Read more KK Budućnost Košarka

  CRNOGORSKI MEDIJI JAVLJAJU: Igrač Budućnosti povređen u sukobu sa navijačima, ne igra večeras

U banci

STROŽE KAZNE za utaju poreza: Predviđene i NOVE PORESKE OLAKŠICE za privrednike!

Foto: Profimedia/ilustracija
Najnovije poreske olakšice predviđene su za privrednike koji započinju posao u oblasti inovacija i to u vidu tzv. poreskog kredita

Direktorka Poreske uprave Srbije Dragana Marković kaže da će i 2019. godinu obeležiti reforma ove institucije, da će suzbijanje sive ekonomije i dalje ostati jedan od prioriteta i najavljuje poreske olakšice za privredu. Najavila je i da će sledeće godine kaznena politika za utaju poreza biti mnogo stroža.

Narodna banka Srbije prodala 15 miliona evra

Najnovije poreske olakšice predviđene su za privrednike koji započinju posao u oblasti inovacija i to u vidu tzv. poreskog kredita, dok potpuno oslobađanje od poreza na zarade i doprinose mogu da očekuju novoosnovane firme za primanja koja ne prelaze 37.000 dinara, objasnila je direktorka Poreske uprave.

- Svima koji ulažu u kapital nove firme koja obavlja inovacionu delatnost 30 odsto od tog ulaganja biće priznato kao poreski kredit. On se odnosi na utvrđivanje, obračunavanje i plaćanje poreske obaveze počev od 2019. godine - rekla je Marković.

Ministar finansija, dodala je, podzakonskim aktom bliže uređuje uslove i način ostvarivanja prava na poreski kredit.

Porez
Foto: Profimedia

- Od početka 2019. poslodavac može da ostvari oslobođenje 100 odsto poreza na zarade i doprinose na zarade osnivača i lične zarade ukoliko one nisu više od 37.000 dinara - rekla je ona dodavši da će to važiti za novoosnovane firme koje na to imaju pravo u periodu od 12 meseci, od dana osnovanja do kraja 2020. godine. Kada je reč o suzbijanju sive ekonomije, Marković kaže da su inspektori od početka 2018. do sredine decembra utvrdili novootkrivene javne prihode u iznosu od 25 miliona dinara, što je za 159 odsto više u odnosu na 2017. godine.

Kod otkrivanja neregistrovanih delatnosti utvrđene su poreske obaveze u iznosu od 203 miliona, kad se radi o kontrolisanju fiskalnih kasa, nepravilnosti su utvrđene u 1.588 objekata, što je 37,2 odsto do pregledanih.

Takođe, navodi ona, nadležnim tužilaštvima podneto je ukupno 1.339 krivičnih prijava, od čega se na prijave sa obeležjem sive ekonomije odnosi 878 protiv 1.206 osoba, što predstavlja 65,6 odsto od ukupno podnetih krivičnih prijava.

DEOMOGRAFSKA KRIZA ljulja privredu! Pad populacije najmogoljudnije zemlje - prvi put u 70 godina

- Pri tome je utajen porez od 4,9 milijardi. Oduzeto je gotovo 20 tona rezanog duvana i duvana u listu, preko 400.000 paklica cigareta, 2.500 litara alkoholnih pića, 70.000 litara naftnih derivata i dve tone kafe ukupne vrednosti 77,9 miliona dinara - rekla je Marković.

Ona je istakla da je dobra saradnja Poreske policije sa SBPOK-om i Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije MUP-a u 2018. rezultirala otkrivanjem šest organizovanih kriminalnih grupa koje su utajile porez od pola milijarde dinara i ostvarile korist od dve milijarde.

BONUS VIDEO: Ovo su poslovi sa srednjom školom ili licencom koji mogu da vam donesu VIŠE OD 700 EVRA MESEČNO

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
18 Beograd