Skip to main content
vlada-srbije

Sve vraćeno na staro: Vlada Srbije smanjila porez advokatima

Foto: Srbija Danas / Saša Džambić
U istoj grupi sa lekarima, stomatolozima, profesorima...

Advokati će definitivno plaćati manji porez, jer je Vlada Srbije pre dva dana usvojila dopunu uredbe po kojoj će taj namet biti isti kao 2014.

Nov način borbe protiv utaje poreza: Lutrijom zaradite do 1000 evra

Srbija ukida PEČAT iz upotrebe, porez ćete uskoro plaćati NA OVAJ NAČIN

Tako je samo mesec dana nakon izmene uredbe i uvećanja poreza za ovu kategoriju paušalaca sada sve vraćeno na staro. Prema novoj izmeni Uredbe o bližim uslovima i kriterijumima za paušalno oporezivanje samostalnih delatnika, poreska osnovica za advokate iznosiće 120 odsto od prosečne zarade u Srbiji.

- Advokati ostaju deo pete grupe u kojoj su i lekari, stomatolozi, apotekari, profesori, prevodioci, veterinari, arhitekte i inženjeri. Ova kategorija obveznika plaćaće porez za poslednje tri godine u istom iznosu kao za 2014. godinu - ističe izvor iz Vlade Srbije.

vlada-srbije
Foto: Srbija Danas / Saša Džambić

Krajem septembra, kada je ova uredba izmenjena, a advokatima povećana poreska osnovica, došlo je do burnih reakcija u javnosti. Nisu se bunili samo advokati, već je negodovalo i Ministarstvo pravde, jer pri izmeni uredbe nisu konsultovana advokatska udruženja. Podsetimo da je tada odlučeno da polazna osnovica za obračun poreza za advokate, koja je iznosila 120 odsto od prosečne zarade, može biti uvećana i za više od deset odsto.

Sada je ipak sve vraćeno na staro, pa će advokatima rešenja za 2015, 2016. i 2017. godinu stizati sa obračunom osnovice od 120 odsto, kao što je bilo 2014. godine. Ova uredba biće uskoro objavljena u Službenom glasniku, a odmah stupa na snagu.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
26 Beograd