Skip to main content
oko

Odlična vest za građane Srbije: Uskoro ćemo račune plaćati "licem"

Foto: Profimedia
Građani Srbije moći će od marta ove godine da plaćaju račune sistemom "prepoznavanja lica".

Narodna banka Srbije planira da u prvom kvartalu 2019. godine pusti novu uslugu, koja je deo rešenja instant plaćanja, a koji je pokrenut u oktobru prošle godine.

- Biće moguće da se preko Skajpa ili vizuelnog identifikovanja stranke obavi plaćanje - najavljuje guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković. - To će biti nešto što je zaista revolucionarna novina kao dopuna instant plaćanju. Iako smo spremni da sa tim krenemo odmah, moramo da sačekamo novu evaluaciju napretka Srbije u smislu sprečavanja pranja novca da bi mogli ovu novu uslugu da pustimo u podpromet.

Skajp
Foto: Profimedia

Tačan datum kada će građani moći da počnu sa korišćenjem ove usluge znaće se nakon sastanka Komiteta Saveta Evrope za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma 23. januara.

GRAĐANI, STIGLO POVEĆANJE PLATE: Zaposleni od januara imaju DEBLJE NOVČANIKE!

Na tom sastanku će se proveravati napredak Srbije u primeni svih pravila u sprečavanju pranja novca, a ako mišljenje ove institucije bude "pozitivno" plaćanje "licem" moglo bi da startuje i u februaru.

- Plaćanje telefonom, tabletom ili putem skajpa ne zahteva nova tehnička rešenja niti će banke koštati novca - kaže Tabaković i ističe da je reč o sistemu koji je bezbedan za korisnike, kako u zaštiti ličnih podataka, tako i u smislu moguće zloupotrebe u "pranju novca".

BONUS VIDEO: Ljudi kažu da su ovo NAJSREĆNIJE zemlje za život

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
21 Beograd