Skip to main content
 • Read more Huligani Region

  Poginuo hrvatski huligan koji je izazvao haos na derbiju! PREGAZILA GA TRI AUTOMOBILA! (VIDEO)

 • Read more tači vučić Info

  Vučić odgovorio pitanjem o mogućem sastanku sa Tačijem u Parizu: Kakve veze on ima sa silama pobednicama?

 • Read more gnezdo stršljenova Društvo

  Našao GNEZDO STRŠLJENOVA u kući! Pitao ŠTA DA RADI: Stvar je bila ozbiljna, a onda mu pomenuli taštu i jednu flašu piva!

 • Read more Hajat Tahrir Al-Šam Sirija

  Pobunjenici u Idlibu krenuli u KRVAVU OSVETU: Glavna meta su tajna uporišta Islamske države, evo i zašto

 • Read more Crkva Region

  Misteriozna freska u podgoričkom hramu KRIJE TAJNU: Da li prepoznajete KO je na njoj? (FOTO)

 • Read more KK Partizan Košarka

  EKSKLUZIVNO: Partizan - Zadar u Areni!

 • Read more Voćnjak Zanimljivosti

  VOĆE PONOVO PROCVETALO: Evo šta to znači i kakva nas ZIMA čeka!

Josip Broz Tito

Titovi krediti Srbima još uvek stoje nad glavom: Dug države je 1978. bio skroman, A ONDA JE POČEO DA RASTE

Foto: Profimedia
Zajmove su odobravale međunarodne finansijske institucije, a krediti su prvenstveno išli na potrošnju, podizanje standarda, plata i penzija

Za razliku od Srba, kojima i ove godine na naplatu stižu stari dugovi, Hrvate i Slovence više ne boli glava zbog kredita koje su uzimali za vreme Tita.

Poslednji dolar Hrvati su Pariskom i Londonskom klubu, koji su bivšim republikama SFRJ odobravali kredite sedamdesetih i osamdesetih, isplatili pre deset godina. Hrvatska je Pariskom klubu otplatila poslednju ratu od 192 miliona dolara 2008. godine, a Londonskom klubu, ratu od 78 miliona, godinu dana kasnije. Susedi su u celosti otplatili i stari dug koji je Hrvatska imala prema Svetskoj i Evropskoj investicionoj banci, potvrđuju u Hrvatskoj narodnoj banci.

Još odgovorniji u otplati državnih zajmova bili su Slovenci. Poslednju ratu od ukupno 525 miliona dolara oni su isplatili 1995. godine, potvrđuju u tamošnjoj centralnoj banci.

Josip Broz Tito
Josip Broz Tito
Foto: Profimedia

- Susedi su svoje dugove otplatili na vreme. Srbi istovremeno i dalje plaćaju danak. Na ime ovih kredita godišnje u proseku iz budžeta izdvajamo oko 250 miliona evra. Samo u ovoj godini dospelo je 338 miliona evra kredita koje smo kao članica SFRJ uzimali pre 40 i više godina. A bili su to izuzetno skupi zajmovi, kamata je bila fiksna i iznosila je blizu sedam odsto godišnje. Srbija je zajmove toliko plaćala u vreme najveće krize od 2008. do 2011 - navodi izvor.

Izvor dodaje i da se Srbija krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina zaduživala šakom i kapom - samo od Pariskog i Londonskog kluba je uzela oko šest milijardi dolara. Hrvatska se istovremeno kod ovih kreditora zadužila za manje od dve milijarde, Slovenci za 525 miliona dolara. Susedi su tako imali i manje obaveze, Hrvati su godišnje otplaćivali po ukupno 100 do najviše 120 miliona dolara, a Srbija duplo više.

Rusi dolaze dvaput godišnje na po 20 dana! Ovo je banja u Srbiji u kojoj ima najviše STRANACA (FOTO)

U to vreme republike SRFJ su imale mogućnost da se samostalno zadužuju. Zajmove su odobravale međunarodne finansijske institucije, a krediti su prvenstveno išli na potrošnju, podizanje standarda, plata i penzija...

- Dug države je 1978. bio skroman, a onda je počeo da raste sve do 1983. Potom su zaduživanje onemogućile sankcije, a nisu otplaćivane ni mnoge spoljne obaveze - kaže ekonomista Mlađan Kovačević.

Srbija obaveze prema kreditorima iz perioda SFRJ nije otplaćivala od maja 1992. do aprila 2002. Sporazume o njihovom regulisanju sa Pariskim i Londonskim klubom i sa Svetskom bankom zaključila je od 2001. do 2005. Srbiji iz vremena Tita u ovoj godini dolazi na naplatu 340 miliona evra kredita. Londonskom klubu treba da vratimo 151 milion evra, Pariskom klubu 121 milion evra i Svetskoj banci 65 miliona.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd