Skip to main content
 • Read more Pakistan Svet

  Špijunska agencija Pakistana umešana u NAJSMRTONOSNIJI NAPAD u Kašmiru, Islamabad NEGIRA

 • Read more Ratko Mladić Info

  "Sat mi otkucava, hoću da ih žalim kako dolikuje" Mladić LOŠE, traži da poseti grob ćerke, majke i bratanca

 • Read more Donald Tramp Svet

  OVO SE JOŠ NIJE DOGODILO! 16 saveznih država tuži Trampa zbog vanrednog stanja (VIDEO)

 • Read more poslovanje Vesti

  U domaći startap biznis uloženo 143 miliona evra

 • Read more foto VIP

  NAJPOTRESNIJA ČITULJA ĆERKE ILDE: Šabanova mezimica SLOMLJENA, rasplakala Srbiju POSVETOM MRTVOM OCU!

 • Read more Mesec Astro

  VEČERAS OPREZNO! Pun mesec donosi RASKIDE, preispitivanja, svađe... Veliki test za parove!

 • Read more Emina Jahović Zdravlje

  Važi za jednu od najzgodnijih pevačica, a sada je Emina Jahović otkrila i KAKO održava liniju! (FOTO)

Josip Broz Tito

Titovi krediti Srbima još uvek stoje nad glavom: Dug države je 1978. bio skroman, A ONDA JE POČEO DA RASTE

Foto: Profimedia
Zajmove su odobravale međunarodne finansijske institucije, a krediti su prvenstveno išli na potrošnju, podizanje standarda, plata i penzija

Za razliku od Srba, kojima i ove godine na naplatu stižu stari dugovi, Hrvate i Slovence više ne boli glava zbog kredita koje su uzimali za vreme Tita.

Poslednji dolar Hrvati su Pariskom i Londonskom klubu, koji su bivšim republikama SFRJ odobravali kredite sedamdesetih i osamdesetih, isplatili pre deset godina. Hrvatska je Pariskom klubu otplatila poslednju ratu od 192 miliona dolara 2008. godine, a Londonskom klubu, ratu od 78 miliona, godinu dana kasnije. Susedi su u celosti otplatili i stari dug koji je Hrvatska imala prema Svetskoj i Evropskoj investicionoj banci, potvrđuju u Hrvatskoj narodnoj banci.

Još odgovorniji u otplati državnih zajmova bili su Slovenci. Poslednju ratu od ukupno 525 miliona dolara oni su isplatili 1995. godine, potvrđuju u tamošnjoj centralnoj banci.

Josip Broz Tito
Josip Broz Tito
Foto: Profimedia

- Susedi su svoje dugove otplatili na vreme. Srbi istovremeno i dalje plaćaju danak. Na ime ovih kredita godišnje u proseku iz budžeta izdvajamo oko 250 miliona evra. Samo u ovoj godini dospelo je 338 miliona evra kredita koje smo kao članica SFRJ uzimali pre 40 i više godina. A bili su to izuzetno skupi zajmovi, kamata je bila fiksna i iznosila je blizu sedam odsto godišnje. Srbija je zajmove toliko plaćala u vreme najveće krize od 2008. do 2011 - navodi izvor.

Izvor dodaje i da se Srbija krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina zaduživala šakom i kapom - samo od Pariskog i Londonskog kluba je uzela oko šest milijardi dolara. Hrvatska se istovremeno kod ovih kreditora zadužila za manje od dve milijarde, Slovenci za 525 miliona dolara. Susedi su tako imali i manje obaveze, Hrvati su godišnje otplaćivali po ukupno 100 do najviše 120 miliona dolara, a Srbija duplo više.

Rusi dolaze dvaput godišnje na po 20 dana! Ovo je banja u Srbiji u kojoj ima najviše STRANACA (FOTO)

U to vreme republike SRFJ su imale mogućnost da se samostalno zadužuju. Zajmove su odobravale međunarodne finansijske institucije, a krediti su prvenstveno išli na potrošnju, podizanje standarda, plata i penzija...

- Dug države je 1978. bio skroman, a onda je počeo da raste sve do 1983. Potom su zaduživanje onemogućile sankcije, a nisu otplaćivane ni mnoge spoljne obaveze - kaže ekonomista Mlađan Kovačević.

Srbija obaveze prema kreditorima iz perioda SFRJ nije otplaćivala od maja 1992. do aprila 2002. Sporazume o njihovom regulisanju sa Pariskim i Londonskim klubom i sa Svetskom bankom zaključila je od 2001. do 2005. Srbiji iz vremena Tita u ovoj godini dolazi na naplatu 340 miliona evra kredita. Londonskom klubu treba da vratimo 151 milion evra, Pariskom klubu 121 milion evra i Svetskoj banci 65 miliona.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD energetika

Vremenska prognoza
Mist
8 Beograd