Utorak 19. mar 2024.
letnja vožnja

Ako krenete AUTOMOBILOM na more KOLIKO ĆE VAS TO KOŠTATI: Troškovi najviše zavise od cena goriva

Foto: Profimedia
I ovoga leta veliki procenat turista iz Srbije planira odmor u grčkim i crnogorskim letovalištima

Sezona letovanja i godišnjih odmora je stigla. Veliki broj naših sugrađana razmišlja o putovanjima ka turističkim destinacijama u sopstvenoj režiji. Planiranje vožnje na dužim relacijama podrazumeva detaljno informisanje o stanju na putevima, cenama goriva, usputnim troškovima i dokumentaciji koja je neophodna za odlazak u inostranstvo.

SERVISIRANJE AUTOMOBILA OBAVEZNO - SAVETI ZA BEZBEDNO PUTOVANJE: Jednu stvar nikako ne smete da radite!

SERVISIRANJE AUTOMOBILA OBAVEZNO - SAVETI ZA BEZBEDNO PUTOVANJE: Jednu stvar nikako ne smete da radite!

SJAJNE VESTI ZA STUDENTE KOJI SU UPISALI FAKULTET PRE 2005. GODINE: Produžen rok za završetak studija

SJAJNE VESTI ZA STUDENTE KOJI SU UPISALI FAKULTET PRE 2005. GODINE: Produžen rok za završetak studija

DETALJAN CENOVNIK TELEFONIRANJA U GRČKOJ: Cene niže i za 90 odsto, važna vest za sve građane Srbije

DETALJAN CENOVNIK TELEFONIRANJA U GRČKOJ: Cene niže i za 90 odsto, važna vest za sve građane Srbije

I ovoga leta veliki procenat turista iz Srbije planira odmor u grčkim i crnogorskim letovalištima. Biznis.rs je istraživao koliko je novca potrebno za putovanje automobilom do najpopularnijih destinacija.

Budva najbliža Beogradu

Ako uzmemo kao primer uobičajenu rutu od Beograda do Budve, bez varijante putovanja preko Bosne i Hercegovine, rastojanje od centra Beograda do Budve je 532 kilometra. Što se tiče putnih isprava, državljani Srbije mogu ući u Crnu Goru i sa ličnom kartom.

- Prilikom računanja uzmimo prosečnu potrošnju goriva od oko šest litara na 100 pređenih kilometara. Cena dizel goriva na pumpama u Beogradu je oko 166 dinara po litru, odnosno oko 1.40 evra. Tako dolazimo do podatka da je od Beograda do Budve potrebno 31,92 litra dizel goriva, odnosno 5.311 dinara - objašnjava za Biznis.rs novinar i voditelj emisije Autotest – Polovni Automobili Miloš Maksimović.

Troškovi goriva u oba pravca od Beograda do Budve, ukoliko putujemo dizelašom iznose oko 90 evra. Kada govorimo o vozilu koje koristi benzin, razlika je minimalna, jer je trenutna cena benzina 164,90 dinara. Lokalna cena goriva u Crnoj Gori trenutno iznosi 1,08 evra za litar BMB 95, odnosno 1,12 evra po litru BMB 98 i 1,96 evra za litar dizela.

Budva
Budva
Foto: Profimedia

- Što se tiče troškova putarine do Crne Gore ima ih samo na autoputu Miloš Veliki i od Beograda do Preljine cena putarine iznosi 430 dinara. U oba pravca to je 860 dinara, odnosno 7,31 evro. U Crnoj Gori postoji samo naplata prolaska kroz tunel Sozina. Za putnička vozila iznosi 2,5 evra u jednom pravcu, dakle, ukupno pet evra - objašnjava Maksimović, za Biznis.rs.

Kada sve navedeno saberemo, ukupna cena troška za odlazak i povratak sa crnogorskog primorja iznosi 12.027 dinara odnosno 102,31 evro. Za četvoročlanu porodicu to je nešto iznad 25 evra po osobi.

Grčka i ove godine najtraženija turistička destinacija

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Grčke tokom leta koje je prethodilo pandemiji milion građana Srbije posetilo je ovu zemlju Mediterana. Nema sumnje da će posle popuštanja mera protiv epidemije ogroman broj naših sugrađana krenuti ka graničnom prelazu Evzoni u potrazi za odmorom i osveženjem.

Za obračun troškova putovanja do, na primer, Paralije uzimaju se slični parametri kao i u prethodnom slučaju. Dužina puta Beograd – Paralija je 667 kilometara.

- Automobil iz prethodnog primera će na ovom putu potrošiti 40,02 litra goriva, odnosno 6.659 dinara, odnosno 56,64 evra. Tamo i nazad, dakle, imamo 13.318 dinara, odnosno 113,29 evra. U obračun nisu uzeti lokalni transferi. Lokalne cene goriva su1,37 evra za litar BMB 95, 1,59 evra za litar BMB 98 i 1,12 evra za litar dizela. Neki vozači dotaču gorivo u Severnoj Makedoniji zbog nižih cena, a one iznose 0,94 evra za BMB 95, 0,98 evra za BMB 98, odnosno 0,81 evra za dizel - objašnjava Maksimović.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Što se tiče troškova putarine do Paralije, relacija Beograd – Preševo naplaćuje se u iznosu od 1.490 dinara. Za putovanje kroz Severnu Makedoniju trebalo bi izdvojiti 7,5 evra, a od graničnog prelaza Evzoni do Halkidikija ukupno 4,1 evro. Imajući u vidu putovanje u oba pravca, ukupni trošak putarine iznosi 48,54 evra.

- Što se tiče neophodnih dokumenata i dodatnog osiguranja, za ulazak u Severnu Makedoniju obavezna je tzv. "zelena karta", odnosno dodatno osiguranje. Taj trošak iznosi 2.000 dinara. Za upravljanje vozilom u ovoj zemlji preporučuje se posedovanje i Međunarodne vozačke dozvole, čije izdavanje košta 2.000 dinara. Takođe potrebna je i Dozvola za upravljanje tuđim vozilom u inostranstvu, u slučaju da se automobil ne vodi na vozača. DTV košta 1.500 RSD - navodi Maksimović.

Za vožnju u Grčkoj nije obavezna "zelena karta", ali se preporučuje posedovanje Međunarodne vozačke dozvole i Dozvole za upravljanje tuđim vozilom, ukoliko je potrebno.

Ukupni trošak putovanja automobilom do popularnih grčkih letovališta preko Severne Makedonije, i natrag, košta 24.524 dinara uz sva neophodna dokumenta i osiguranje, odnosno oko 208,61 evro. Za četvoročlanu porodicu, kada se podeli na sve članove – to iznosi nešto iznad 52 evra po putniku.

Koliko košta putovanje do Grčke preko Bugarske?

U jednom periodu prošlogodišnje letnje sezone, koja je protekla u znaku zabrana, jedini put do grčkih odmarališta vodio je preko Bugarske. Svako ko se odluči za ovu opciju mora biti spreman na nešto duže putovanje, pa bi i troškovi vožnje od Beograda do Paralije sa prosečnim automobilom izgledali drugačije.

- Dužina puta Beograd – Paralija iznosi 738 kilometara. Jednostavnom računicom dolazimo do cene potrošenog goriva od 7.368 dinara u jednom pravcu, odnosno 14.736 dinara u oba pravca, dakle 125,35 evra - objašnjava Maksimović.

Cene goriva u Bugarskoj prema podacima sajta AMSS su: BMB 95 – 0,86 evra po litru, BMB 98 – 1,07 evra po litru, a litar dizela košta 0,89 evra.

autoput
autoput
Foto: Profimedia

Kada je reč o troškovima putarine, vozači su u obavezi da plate vožnju na relaciji Beograd – Dimitrovgrad 1.310 dinara. Nedeljna vinjeta u Bugarskoj iznosi 7,67 evra, a postoji i vikend vinjeta od pet evra. Prema podacima sajta "ViaMichelin" putarina od prelaza Promahonas do Halkidikija košta 4,80 evra.

- Ukoliko se odlučite za vožnju kroz Bugarsku, ukupna putarina iznosi 41,88 evra, ukoliko se kupe dve vikend vinjete. Za vožnju u Bugarskoj nije obavezna "zelena karta", ali se preporučuje posedovanje Međunarodne vozačke dozvole i Dozvole za upravljanje tuđim vozilom, ukoliko je neophodno - objašnjava naš sagovornik.

Ukupan trošak putovanja automobilom do popularnih grčkih letovališta preko Bugarske, i natrag, košta 23.159 dinara uz svu neophodnu dokumentaciju i osiguranje, odnosno oko 196,93 evra. Za četvoročlanu porodicu, kada se podeli na sve članove – to iznosi nešto iznad 49 evra po osobi.

 

Vremenska prognoza
Clear sky
7 Beograd