fbpx
Skip to main content
Beograd

Ugostitelji, OPREZ: Ako vam suncobrani nisu u ove TRI BOJE, platićete DRAKONSKU KAZNU

Foto: Srbija Danas
Propisi o uniformisanim suncobranima su deo nove politike uređenja prestonice

Sa dolaskom toplih dana, ugostitelji u prestonici otvorili su letnje bašte. Prema gradskoj odluci iz 2014. godine, u pešačkim zonama mobilijar mora biti uniformisan - bež, beli ili crn, bez reklama.

- Veliki broj zatvorenih bašti lociranih na Cvetnom trgu, u pešačkoj zoni na Dorćolu i u ulici Kraljice Marije posle više od decenije zamenjen je prikladnim baštama. Donekle imamo sprovedenu odluku iz 2014. o uvođenju reda u tom segmentu. Ono što je evidentno jeste da pojedinci ne poštuju tu odluku. Zbog bojazni od inspekcije i kazne savijaju reklame na senilima, kako ne bi bile vidljive izdaleka, i sve izgleda još ružnije - kaže gradski arhitekta Milutin Folić.

Prema njegovim rečima, gradske vlasti tim povodom najavljuju sveobuhvatnu kampanju u narednom periodu, a vlasnicima ugostiteljskih objekata koji ne poštuju propise prete drakonske kazne.

- Po odluci grada, na senilima nisu dozvoljene nikakve reklame. Pogledajte, recimo, Ljubljanu ili druge gradove koji znaju kako da uvedu red. Beograd, nažalost, dugo nije pratio taj trend - ističe Folić.

Kafić
Foto: Profimedia/ilustracija
Van pešačke zone

Ukoliko ugostiteljski objekat nije u pešačkoj zoni, reklame na senilima su dozvoljene.

- Vlasnici ugostiteljskih objekata, ukoliko bašta nije postavljena na površini pešačke zone i na javnoj površini prostorne kulturno-istorijske celine, mogu na elementima bašte isticati oglasne poruke, u skladu sa odredbama člana 21 Odluke o postavljanju bašte ugostiteljskog objekta na teritoriji grada Beograda - navode u Sekretarijatu za inspekcijske poslove.

Propisi o uniformisanim suncobranima su deo nove politike uređenja prestonice, u koju spada i uređenje javnih površina, trgova, urbanih džepova, postavljanje novog zelenila, klupa...

- Neophodno je da svi prate taj trend i da nema povlašćenih. Recimo, na Cvetnom trgu sve je kako treba. Beton hala je takođe primer gde su tende uniformisane i možda je baš zbog toga jedan od najlepših ugostiteljskih mesta u gradu. Ali, na primer, u Kralja Petra ili u Đure Jakšića pojedinci ne poštuju propise. Grad će izvršiti pritisak da se red uvede svuda i da prestonica bude rame uz rame sa evropskim metropolama.

Kafić
Foto: Profimedia/ilustracija
Propisane kazne

Odredbama gradske odluke propisana je novčana kazna u iznosu od 100.000 dinara za pravno lice, 60.000 dinara za preduzetnika i 10.000 dinara za odgovorno lice ukoliko se sredstvo za oglašavanje postavi bez odobrenja. Za navedene prekršaje komunalni inspektor, odnosno komunalni policajac izdaje nalog u skladu sa zakonom.

Da bude kvalitetnije mesto za život građana, ali i atraktivna turistička destinacija, čime ćemo podići i nivo kvaliteta života - objašnjava gradski arhitekta.

 

Pročitajte i:

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Pretežno oblačno
-2 Beograd