fbpx
Skip to main content
malina

Uvoznici iz EU zgroženi: Berači malina imaju ružnu naviku! To joj obara cenu!

Foto: Profimedia
Ministarstvo poljoprivrede uvelo pojačanu kontrolu, a Privredna komora Srbije izdala uputstvo

Problem sa srpskom malinom nije samo taj što ne proizvodimo one sorte koje svetsko tržište želi, već i ružna navika berača da ne peru ruke, zbog čega uvoznici strahuju da naša malina može da prenese bolest prljavih ruku. Zato su pojačane higijenske kontrole berača, što je već dalo dobre rezultate.

Predsednik ponudio rešenje za problem sa malinarima

Ranija loša reputacija oko higijene i danas obara cenu našeg "crvenog zlata".

Ili rukavice ili čiste ruke

Na ovaj problem upozorili su još pre nekoliko godina uvoznici iz Evropske unije, a takva malina, kažu naši stručnjaci, utiče i na obaranje prodajne cene.

MALINE
Foto: Profimedia

Da je situacija ozbiljna, upozorio je i Veljko Jovanović, sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju Privredne komore Srbije, i zato su malinarima izdata i detaljna uputustva kako da postupaju i prilikom sadnje i prilikom berbe. Prema njegovim rečima, poseban problem kod naše maline je i nezadovoljavajuća higijena prilikom berbe.

Prijave da je malina zaražena NORO virusom

Kako kažu u Upravi za zaštitu bilja Ministarstva poljoprivrede, kontrola je veoma važna, jer je ranije bilo slučajeva prijava zemalja članica EU koje su kupovale našu malinu da je ona bila kontaminirana NORO virusom. Taj virus kod zaraženog izaziva dijareju, bol u stomaku i povraćanje.

Premijerka Brnabić i malinari postigli dogovor!

Ministarstvo za poljoprivredu zato je i uvelo i pojačalo kontrolu proizvodnje i berbe malina i kažu da te mere daju rezultate. Oni tvrde da je do sada Uprava za zaštitu bilja uzela 100 uzoraka malina i da ni u jednom nije pronađeno prisustvo NORO virusa. Ova kontrola biće sprovedena i narednih nedelja, a uzorak će se uzeti i kad kupine stignu za berbu.

Maline
Foto: Profimedia

Važna pravila

- Osnovno je da se maline ne sade u blizini gde se gaje životinje, skladišti stajnjak, odlaže otpad ili blizu mesta koja imaju tretman otpadnih voda. Vrlo je važno i da se za sve procese u toku uzgoja maline koristi čista voda. Virusi mogu da prežive u mnogim agrohemikalijama, zato je važno da se za primenu sredstava za zaštitu i ishranu bilja koriste samo čista voda - objašnjavaju u Upravi za zaštitu bilja.

Nevreme desetkovalo rod u Zapadnoj Srbiji: OVO VOĆE je stradalo više od MALINE! Šteta 120 miliona

Poseban akcenat je na higijeni berača. Ukoliko ne koriste rukavice prilikom berbe, ruke moraju obavezno da peru. U blizini parcele, moraju da budu postavljeni i pokretni toaleti.

- Pažnja mora da bude i na higijeni opreme za berbu, a gajbice moraju da budu čiste i da su dezinfikovane i da se održavaju. Ne smeju ni da se koriste za druge namene osim za berbu. Ako se transportno vozilo koristi za druge namene, pre i posle transporta mora da se temiljno očisti i opere, a po potrebi i dezinfikuje - objašnjavaju u Upravi za zaštitu bilja.

Maline
Foto: Profimedia

Perite ruke sapunom

Koliko je higijena bitna pri uzgoju pokazuje i to da je i Privredna komora Srbije izdala uputstvo beračima malina.

- Sad u jeku berbe na 40 ari imam dnevno oko devet berača. Svi oni moraju da peru ruke sapunom i vodom kada počnu berbu. Takođe, vodim računa da su svi zdravi, imamo i postavljen pokretni toalet sa posebnim delom za pranje ruku. U uputstvu koje smo dobili od hladnjače čak se kaže da berači nose kape. I toga se pridržavamo. Gajbe sa malinama ne spuštamo na zemlju, već su na najlonu - kaže uzgajivač iz Kuršumlije Radoljub Todorović.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 3 Pogledaj sve komentare
bezobrazluk's picture

bezobrazluk

Baš tako, prljave ruke su dobar izgovor za obaranje cene maline i to isključivo ruke srpskih berača su najrizičnije. Zapadnoevropska malina je odlična onako isprskana raznim hemikalijama,a? Verovatno su ovu vest plasirali ovi što drže hladnjače i ovi na vlasti da bi što više skinuli cenu i ojadili proizvođače.

14 | 0
djordje's picture

djordje

Tamo malinu Beru Afrikanci, Bugari, Rumuni..., a takvi su nadaleko poznati po higijeni

2 | 0
djordje's picture

djordje

Tamo malinu Beru Afrikanci, Bugari, Rumuni..., a takvi su nadaleko poznati po higijeni

2 | 0

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Mist
5 Beograd