fbpx
Skip to main content
Fakultet

Uzeli ste studentski kredit, a ne vraćate dug? Ovu odluku države MORATI pročitati!

Foto: Srbija Danas
Studenata koji ne vraćaju kredit trenutno ima 7.890

Oko 6.000 bivših akademaca, koji su tokom studiranja koristili studentski kredit, dobili su opomenu i rok da do kraja godine isplate kredit u celosti kako im ne bi bila zaračunata zatezna kamata.

Jedna od njih je J. S. kojoj je nedavno na kućnu adresu stiglo obaveštenje i opomena da mora da isplati studentski kredit u iznosu od 102.000 dinara do kraja avgusta ili će joj biti zaračunata kamata i osnovnom dugu biti pridodato još 16.000 dinara.

dinar
Foto: Profimedia

U međuvremenu je Ministarstvo prosvete rok za otplatu duga pomerilo na kraj septembra, a sada i na kraj godine - 31. decembar.

J. S. je fakultet završila pre deset godina, kredit je vraćala u ratama, ali sa gašenjem Univerzal banke januara 2013. godine, više nije znala gde da uplaćuje preostali dug.

Tek posle 13 meseci od gašenja Univerzal banke, ovaj posao poveren je Unikredit banci, a studenti na kućne adrese nisu dobili nikakvo obaveštenje koji iznos u kom roku i kome treba da isplate. Nadležni kažu da je obaveštenje išlo preko sredstava javnog informisanja, kao i da banka nije bila u obavezi da svakog studenta pojedinačno obaveštava o tome.

studenti
Foto: Profimedia

U Ministarstvu prosvete pojašnjavaju da je opomenu dobilo oko 6.000 bivših studenata, da se zakonska zatezna kamata neće naplaćivati do kraja godine. Oni podsećaju da je Ugovorom o studentskom kreditu precizirano da obaveza otplate duga dospeva najkasnije u roku od 18 meseci po isteku roka za završetak studija.

- Period od 18 meseci ostavljen je da se student zaposli, a obaveza iz zaključenog ugovora se mora ispuniti - naglašavaju u Ministarstvu prosvete. Reprograma duga nema, ali u praksi onima koji su počeli da isplaćuju kredit, pa i u ratama koje sami odrede, nisu zaračunate kamate.

U Ministarstvu podsećaju da nije reč o komercijalnim kreditima, te da oni neće tužiti studente, niti će biti prinudne naplate, ali da moraju da se poštuju ugovorene obaveze i kredit da se vrati, kako bi drugi studenti mogli da ga koriste.

Ministarstvo prosvete
Foto: Srbija Danas

Podsećaju da je mesečni iznos studentskog kredita 8.400 dinara i da se isplaćuje u deset rata, a da ne mora da ga vraća student koji je završio studije u roku, bez izgubljene godine i kome je prosečna ocena 8,5.

Student koji je ispunio te uslove u roku od 30 dana od dana diplomiranja treba da dostavi overenu fotokopiju uverenja o diplomiranju i podnese zahtev za oslobađanje od vraćanja primljenog studentskog kredita.

Studenata u pasivnom statusu (oni koji ne vraćaju kredit) trenutno ima 7.890, podsećaju iz resornog ministarstva.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
13 Beograd