Skip to main content
Aleksandar Vučić

Predsednik Vučić na otvaranju Forverka u Preljini: Ova fabrika će vratiti Čačak u život (FOTO)

Tanjug/​Tanja Valić
Posao za više od 1.000 radnika

Predsednik Srbije prisustvovao je Preljini polaganju kamena temeljca za fabriku nemačke kompanije Forverk koja će u industrijskoj zoni napraviti pogon na šest hektara i zaposliti radnike na proizvodnji rezervnih delova za automobilsku industriju.

Vučić je ovom prilikom zahvalio za trud koji je uložen da se Forverk dovede u Srbiju. 

- Ovo je dobra porodična fabrika i ne sećam se ovakvog proizvodnog pogona i ovakve stranje direktne investicije u Čačku barem u poslednjih 35 godina. Srećan sam jer podižemo grad po grad, a ovom fabrikom se obezbeđuje, ne samo egzistencija za porodice, već boljitak za Čačak, više puteva, bioskopa, parkova, i ovo je značajno i za ceo Moravički okrug - kaže Vučić. Kaže da će manje opterećenja biti na državi Srbiji. Podseća da rezultati govore najviše i da nije bilo dobrih puteva kroz centralnu i zapadnu Srbiju. Od 2000. su samo obećavali. Kako ističe, do kraja godine biće potpisan ugovor za izgradnju auto-puta Čačak-Kraljevo-Trstenik-Kruševac-Ćićevac-Pojate. Niš, Čačak i Kraljevo će na ovaj način, kaže, postati raskrsnice srpskih puteva i srpske železnice.

Aleksandar Vučić
Tanjug/​Tanja Valić

Kaže da želi da oporavi industriju. Ističe da su mu se mnogi smejali kada je najavljivao nove investicije, kada je davao najbolje ponude ulagačima, a da se sada obećano realizuje, čemu je dokaz Forverk. 

- Srbija izmiruje svoje obaveze u dan, imamo suficit u budžetu treću godinu zaredom! To nikada nije bilo! Nastavićemo ovako samo ako imamo investicije kao što je ova - rekao je Vučić novinarima u Preljini dodajući da je u prvih pet meseci ove godine ukupan iznos stranih direktnih investicija 1.161.000.000 evra, što je za 15,8 odsto više od najuspešnije 2017 godine.

- Nadam se da ćemo nastaviti u ovom  maniru - kaže Vučić. 

Predsednik ističe da je mnogo političkih stvari o kojima treba razgovarati, da je mnogo tereta iz prošlosti, te da Srbija mora da se menja zahvaljujući dualnom obrazovanju. 

- I tu su mi se smejali, ali imamo sve više đaka i imamo potrebu za 70.000 đaka. Ako to uspemo da napravimo, nema zime za Srbiju - kaže predsednik. 

Predsednik ističe da je Forverk važan zbog mladih koji treba da ostanu u Čačku i planiraju da u njemu žive.

- Bez dece nema Srbije i nije političar onaj koji gleda samo do izbora, već daleko u budućnost. Zato hvala Forverku koji vraća nadu. Izgradićemo puteve i infrastrukturu, ali želimo fabrike i bolji standard - ističe Vučić.

Aleksandar Vučić
Tanjug/​Tanja Valić

Kompanija Forverk autotek će u industrijskoj zoni u Preljini napraviti pogon na šest hektara i zaposliti radnike na proizvodnji rezervnih delova za automobilsku industriju. Investicija je vredna oko 50 miliona evra.

Plan je da taj veliki proizvođač rezervnih delova za autoindustriju u narednih šest godina napravi 65.000 metara kvadratnih zatvorenog proizvodnog prostora, a samo ove godine biće izgrađeno više od 40.000 kvadrata.

Forverk autotek je porodična kompanija iz Vupertala u Nemačkoj koja postoji skoro 200 godina i veliki je dobavljač i proizvođač delova za audi, dajmler krajsler, folksvagen, bmv, porše i bentli. U sastavu proizvodnog pogona nalaziće se i centar za testiranje, a radnici će imati obuku u Nemačkoj i Poljskoj.

Pročitajte i:

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
9 Beograd