fbpx
Skip to main content
Pančevo

Vučić otvorio postrojenje "Duboka prerada" u Pančevu: Investicija vredna 300 miliona evra! (VIDEO)

Tanjug/Zoran Žestić
U izgradnju novog kompleksa "Duboka prerada" uloženo je više od sedam miliona radnih sati, na projektu je prosečno svakoga dana radilo 1.100 ljudi, a više od 80 odsto angažovanih radnika bili su lokalni izvođači.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje danas svečanosti povodom početka rada postrojenja "Duboka prerada", ključnog projekta druge faze modernizacije Rafinerije nafte u Pančevu.

Počinje da radi postrojenje za duboku preradu sa tehnologijom odloženog koksovanja vredno 300 miliona evra. To će omogućiti da se u Rafineriji proizvodi više motornog goriva a manje goriva sa nižom maržom.

Inače, predsednik je prisustvovao i postavljanju kamena temeljca pri izgradnji ovog postrojenja.

Vučić je obišao komandnu salu Rafinerije, gde je s predsednikom Gasprom njefta Aleksandrom Djukovim i ministarkom energetike u Vladi Srbije označio početak rada postrojenja za duboku preradu.

- Srećan vam rad svima! Što se budemo više razvijali naše potrebe za koksom će rasti - rekao je Vučić.

Svečanoj ceremoniji pored predsednika Republike Srbije prisustvuju i gradonačelnik Pančeva Aleksandar Stevanović, ministarka energetike Zorana Mihajlović, v.d. direktora "Koridora Srbije" Aleksandar Antić i predstavnici kompanije NIS.

Puštanju u rad "Duboke prerade" prisustvuju i ministar bez portfelja Nenad Popović, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, ministarka životne sredine Irena Vujović, kao i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Obraćanje predsednika Srbije

Predsednik Vučić se nakon obilaska i puštanja u rad novog postrojenja obratio okupljenima:

- Malo sam verovao da ćemo ovo uspešno da završimo. Ovo je veoma važan dan za Srbiju, veliki dan za Srbiju i veliki dan za unapređenje odnosa između Srbije i Rusije. To nije potvrda samo naših bratskih odnosa, već i naše zajedničke efikasnosti i dobrog rada, kao i dobrih rezultata. Ovo će popraviti poziciju NIS-a na tržištu i podići ugled naše države u regionu, Srbija je dobila jednu od tri najmodernije rafinerije. Sve je urađeno na najmoderniji način - rekao je Vučić i dodao: 

- Zaštita životne sredine stavljena je na prvo mesto. Najvažnije je da će ovo postrojenje doprineti daljem razvoju i od velikog je značaja za celu zemlju. Ono pokazuje kako kao feniks iz pepela možete da podignete nešto. Nije slučajno da se Srbija danas nalazi na čelu Evrope po stopi rasta i sa istim željama i zahtevima ulazimo i u naredne godine.  Za to nam je potrebna dobra saradnja sa ruskim prijateljima. Mi smo danas širom otvorili vrata dogovoru sa predstavnicima Gasprom Njefta. Blizu smo pronalasku rešenja za Petrohemiju, Rusi i Srbi to zajednički mogu da urade. To nije lak zadatak ali zajednički to možemo da uradimo. Ponosan sam na naše radnike. Video sam ovde radosne ljude koji veruju u svoju kompaniju. Oni znaju da je budućnost pred njima. Gledamo u budućnost i kako ćemo sa zajedničkim partnerima da napravimo što bolje rezultate. Čestitam i svim građanima Srbije na ovom fantastičnom rezultatu - naglasio je Vučić.

Harčenko: Strategijsko partnerstvo Srbije i Rusije ima bezbroj smernica

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan Harčenko rekao je da je ovo izvanredan događaj.

Rekao je da nijedna naftna kompanija u okruženju u uslovima pandemije ne ide napred i ne ostvaruje ovako važno projekte poput "Duboke prerade".

- Ne znam da se nešto slično u regionu dogodilo, da jedna energetska kompanija u trenutnim okolnostima, nastavlja razvoj i ide napred punom parom, i završava i ostvaruje najvažnije projekte - rekao je Bocan Harčenko.

Kako kaže, strategijsko partnerstvo ima bezbroj smernica i dodaje da je energetika temelj parterstva između Rusije i Srbije.

Djukov: Projekat od velike važnosti

Predsednik upravnog odbora GASPROM NJEFT-a Djukov Aleksandar je rekao da su 2017. godine najavili početak izgradnje ovog kompleksa, i da danas može da izjavi da je projekat uspešno realizovan.

- Ovaj visoko efikasni projekat je završen i može uspešno da počne sa funkcionisanjem - rekao je Djukov.

Kako kaže, ovaj projekat je od velike važnosti kako za Rafineriju u Pančevu, tako i za celokupnu kompaniju NIS.

- Puštanjem u rad ovaj projekat, dubina prerade će se poboljšati i staće u red najkvalitetnijih i najnaprednijih takvih objekata u čitavom svetu - rekao je Djukov.

Tjurdenjev: Iskorak u novu eru rada

Generalni direktor NIS-a Kiril Tjurdenjev rekao je da je trenutak u kom je pokrenuto ovo postrojenje iskorak u novu eru rada.

- Duboka prerada nije samo nova tehnologija, to je nova pozicija u industriji i na tržištu. To su novi standardi. Duboka prerada obezbeđuje našu viziju da budemo dobri partneri zajednici i građanima, kao i da budućnost pretvaramo u delo - rekao je Tjurdenjev.

Počelo sa radom novo postrojenje "Duboka prerada" u Pančevu

Naftna industrija Srbije je ranije objavila da je završetkom projekta "Duboka prerada" Rafinerija u Pančevu postala jedna od najmoderniji i "najzelenijih" u regionu. Početak rada "Duboke prerade" donosi brojne ekološke koristi, a pre svega prestanak proizvodnje mazuta sa visokim sadržajem sumpora i smanjenju emisija gasova i praškastih materija u vazduh. Na taj način unapređena je ekološka slika ne samo Pančeva, već i cele Srbije.

Prestanak proizvodnje mazuta sa visokim sadržajem sumpora, doneće do 98,8 procenata smanjenje emisije SO2, 58,2 procenta manje emisije praškastih materija, 9,8 posto smanjenja emisije NO2 i unapređenje energetske efikasnosti Rafinerije.

Pored toga, na novom postrojenju zaposleno je 63 domaćih stručnjaka. Projekat je omogućio proizvodnju veće količine najkvalitetnijih goriva: dizela, benzina i tečnog naftnog gasa. Takođe, počinje i domaća proizvodnja naftnog koksa, koji se do sada uvozio, što će dodatno unaprediti energetsku stabilnost Srbije.

U izgradnju novog kompleksa "Duboka prerada" uloženo je više od sedam miliona radnih sati, na projektu je prosečno svakoga dana radilo 1.100 ljudi, a više od 80 odsto angažovanih radnika bili su lokalni izvođači.

NIS je ranije saopštio da završetak tog projekta ne znači i kraj modernizacije kompleksa za preradu nafte u Pančevu i najavio da će vodeći akcionar NIS-a ruska kompanija Gasprom njeft i Republika Srbija nastaviti da ulažu i jačaju konkurentnost rafinerije.

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Mist
5 Beograd