fbpx
Skip to main content
Novac

VEĆA RATA ILI MANJI RIZIK: Krediti u dinarima i evrima se veoma razlikuju, kako da odaberete pravu opciju?

Foto: Profimedia
Amidžić kaže da jedino ako je u pitanju stambeni kredit, tu nemamo mnogo izbora.

Stambeni, gotovinski, refinansirajući. Za koji god kredit da se odlučite pre svega detaljno pogledajte ponude banaka i uslove pod kojima možete doći do novca. Takođe, proverite i sve dodatne troškove koji se razlikuju od banke do banke.

Jedna od najčešćih nedoumica većine klijenata je da li da se odluče da kredit podignu u domaćoj ili stranoj valuti.

DOBRE VESTI ZA MEDICINARE: U kovid bolnici u Kruševcu 641 novo radno mesto

DOBRE VESTI ZA MEDICINARE: U kovid bolnici u Kruševcu 641 novo radno mesto

ODJECI CRNOGORSKIH SANKCIJA RUSIJI: "Baćuške" odgovorile strašnim "đetićima"

ODJECI CRNOGORSKIH SANKCIJA RUSIJI: "Baćuške" odgovorile strašnim "đetićima"

U SRBIJU STIŽU I RUSI: Otvara se lanac novih marketa sa cenama ispod proseka, poznato kada počinje sa radom

U SRBIJU STIŽU I RUSI: Otvara se lanac novih marketa sa cenama ispod proseka, poznato kada počinje sa radom

Krediti indeksirani u stranoj valuti puštaju se na tekući račun klijenta po srednjem kursu NBS tako da klijent svakako ne dobija stranu valutu, već mora da je kupi od tih dinara, ako mu treba baš strana valuta.

Ono što mnoge sprečava da uzimaju kredite u stranoj valuti je učešće ili depozit (20-30 odsto) koji su kod kredita u stranoj valuti obavezni.

 - Ja bih lično pre uzela kredit u dinarima, pogotovo ako kod tog kredita kamatna stopa zavisi od BELIBORA (referentne kamatne stope za dinarska sredstva ponuđena od strane banaka) koji već dugo stagnira ili pada pa i rata pada - kaže Slađana Amidžić koja ima dugogodišnje iskustvo u bankarstvu kao direktorka filijale.

Amidžić kaže da jedino ako je u pitanju stambeni kredit, tu nemamo mnogo izbora. Retko koja banka ako uopšte ima neka da daje stambeni u dinarima na duži period.

- Ako i daje, to je onda na 10-15 godina, a to mnogima nije dovoljno dug period za iznos koji im treba jer je stambeni kredit u evrima obično i do 25-30 godina - objašnjava ona. 

Kod stambenog kredita u stranoj valuti obavezno je učešće ili depozit minimum 20 odsto. U učešće ulazi i kapara koja je data prodavcu i definisana je ugovorom o kupoprodaji.

- Ako je stan na primer 100.000 evra, banka daje kredit 80.000 evra, klijent je dao 10.000 evra kaparu na ruke prodavcu, onda na dan puštanja kredita treba da uplati još 10.000 evra učešća - kaže Amidžić.

Dinarski kredit može biti skuplji, ali manje rizičan

Nezavisna finansijska savetnica i predsednica – Centra za finansijsku edukaciju i osnaživanje (CEFIN) Karolina Herbut kaže da je jako važno da budete svesni prednosti i mana tih izbora.

- Dinarski stambeni kredit će verovatno biti skuplji od onog koji je vezan za stranu valutu. Opet, tu nemate rizik od promene kursa u budućnosti. Vaša rata je u dinarima, te ako je vaša zarada u dinarima, onda tu ste sa jedne strane "mirniji", ali će vam rata trenutno biti verovatno viša nego da ste uzeli kredit koji je vezan za evre - navodi Karolina Herbut.

Sa druge strane, stambeni krediti na duži rok će najverovatnije biti vezani za stranu valutu, na primer, evro.

Ona kaže da ako je mesečna rata kredita 250 evra, to plaćate u dinarskoj protivvrednosti prema kursu evra. Kada je kurs evro-dinar 117.5, to će biti 250 evra x 117.5, i kako se kurs evra menja prema dinaru tako će da se menja i rata.

- Ako pretpostavimo da osoba radi za stranu kompaniju i prima zaradu u evrima, ili ako je sa domaćim poslodavcem dogovoreno da plata osobe prati kurs recimo evra, u tom slučaju ta osoba ima nešto manji rizik kod uzimanja kredita koji je vezan za evro, jer će osobi i primanja ‘rasti’ ako raste kurs evra - zaključuje finansijska savetnica Karolina Herbut.

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
8 Beograd