fbpx
Skip to main content
Srednjoškolci

Velika PROMENA za srpsko školstvo: Ovo su učenici koji će od septembra učiti FINSKI jezik!

Foto: Profimedia/ilustracija
Direktor doneo odluku o obnovi saradnje

Budući veterinarski tehničari, učenici treće godine, koji se školuju u Poljoprivrednoj školi "Beograd", od septembra će učiti finski jezik. Đaci će, takođe, imati stručnu praksu u ovoj skandinavskoj zemlji u trajanju od mesec dana i imati priliku da vide kako se obrazuju njihovi vršnjaci.

Prema rečima Dragana Filipovića, direktora Poljoprivedne škole "Beograd", reč je o obnavljanju ranije saradnje sa kolegama iz Finske koja je nekoliko godina bila u prekidu. Obrazovni sistem Finske, kako u osnovnim, tako i srednjim školama, veoma je cenjen u svetu. O tome govore i rezultati koje njihovi đaci postižu, na evropskim i svetskim testiranjima znanja. Oni su uvek među prvima.

Pročitajte i:

- Zbog ograničenih mogućnosti, finski jezik neće imati priliku da uče svi učenici, već šestoro-sedmoro u odeljenju - objašnjava Filipović. - Nadam se da će, već sledeće godine, veći broj naših učenika početi da uči finski jezik i imati priliku da otputuje. Videćemo kako će se naši đaci snaći, pošto njihovi vršnjaci iz Finske voze i traktor, izbacuju đubre iz štale...

Kako ističe sagovornik, za saradnju je zainteresovan i rasadnik iz Holandije, pošto se u školi u Krnjači školuju tehničari hortikulture. On očekuje da će zaživeti partnerstvo i sa njima, što će u velikoj meri koristiti đacima, s obzirom na to da je ova zemlja poznata po uzgoju cveća.

- U planu nam je i da počnemo da školujemo pčelare, pošto se oni edukuju, uglavnom, sami ili kroz neke kurseve - kaže Filipović. - Ni u jednoj školi ne postoji obrazovni profil pčelar, tako da bi obrazovanjem u našoj školi, oni dobili i zvanični sertifikat da su obučeni da budu - pčelari.

 

Pročitajte i:

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
14 Beograd