fbpx
Skip to main content
Evroazijska unija

VELIKA ŠANSA za proizvođače u Srbiji! Dogovor sa Evroazijskom unijom omogućio pristup OGROMNOM TRŽIŠTU

Foto: Profimedia/ilustracija
Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić izjavio je danas da sporazum o slobodnoj trgovini koji je pre nekoliko dana potpisan sa Evroazijskom unijom, omogućava pristup tržištu od 180 miliona ljudi, kao i da su u njega uključene dve nove zemlje - Jermenija i Kirgizija.

- Imamo novi spisak roba koja će se nalaziti na bescarinskom režimu, voćne rakije, kozji i ovčiji sir, prvi put kvote za 2.000 tona cigareta, manje od 90.000 litara vinjaka, 400 tona kravljeg sira koji će moći da se izvozi na tržište Evroazijske unije - rekao je Ljajić.

DRŽAVA DAJE 50 EVRA AGENCIJAMA ZA DOVOĐENJE STRANIH TURISTA: Ali postoje određeni uslovi, a evo i koji...

DRŽAVA DAJE 50 EVRA AGENCIJAMA ZA DOVOĐENJE STRANIH TURISTA: Ali postoje određeni uslovi, a evo i koji...

On je podsetio da Rusija sa Srbijom ima jedan sporazum o slobodnoj trgovini koji objektivno ima asimetričan karakter - više robe oni mogu da izvoze kod nas bez carina, nego što mi možemo da plasiramo tamo.

- Oni i dalje mogu da izvoze i šećer i živinsko meso bez plaćanja carina, cigarete, dok mi moramo da plaćamo carinu - rekao je Ljajić i dodao da su Belorusija i Kazahstan tražile isti sporazum kao sa Rusijom, ali da Srbija nije pristala.

Srpske vinarije na sajmu vina u Dizeldorfu

Srpske vinarije na sajmu vina u Dizeldorfu

- Oni su tražili šećer, pa smo odbili, tražili su cigarete, i to smo odbili, nismo mogli da damo sve što su tražili. Zato je ovo jedan kompromisan sporazum da bi bili zadovoljni proizvođači, i jedni i drugi, jer će moći da izvoze po povoljnim uslovima - rekao je Ljajić.

Velike olakšice za one koji žele da STUDIRAJU A RADE!

Velike olakšice za one koji žele da STUDIRAJU A RADE!

Prema njegovim rečima, ono što je posebno važno za Srbiju jeste jedan novi signal, preporuka za strane investitore, jer ovaj sporazum omogućava i njima da ako ulože u Srbiju mogu svoje proizvode da plasiraju na ta tržišta bez carina.

Ljajić je istakao da je država stvorila političke i pravne pretpostavke i da je sada šansa za proizvođače da povećaju proizvodnju, jer će biti konkurentniji.

NOVA POMOĆ POLJOPRIVREDNICIMA: Subvencije za junad i krmače

NOVA POMOĆ POLJOPRIVREDNICIMA: Subvencije za junad i krmače

- Mi smo jedina zemlja van Zajednice nezavisnih država koja ima ovakav sporazum, imamo sve preduslove da se poveća obim spoljnotrgovinske razmene - zaključio je Ljajić.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
27 Beograd