fbpx
Skip to main content
Donald Tramp

Veliki potez za slobodnu trgovinu: Tramp i Junker se složili da rade na UKIDANJU CARINA

Foto: Profimedia
Američki predsednik je ranije zapretio uvođenjem carina na uvoz evropskih automobila

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je u sredu, posle sastanka sa predsednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom, da su se složili da rade na ukidanju carina i smanjenju trgovinskih barijera.

- Danas smo se, pre svega, saglasili da zajedno radimo u pravcu ukidanja carina, necarinskih barijera i dotacija za neautomobilske industrijske proizvode - rekao je Tramp novinarima uz Beloj kući, stojeći pored Junkera. 

Tramp je rekao i da je dogovorena saradnja u cilju smanjenja barijera i povećanja trgovinske razmene na polju usluga, hemikalija, farmacije, medicinskih proizvoda, kao i soje.

Prema njegovim rečima, "ovo je veliki dan za slobodnu i pravednu trgovinu", a pitanja "carina na čelik i aluminijum biće rešena, što važi i za carine kao protivmere".

Žan Klod Junker
Foto: Profimedia

Junker je izjavio da je danas postignut dogovor, kao što je i nameravao.

- Identifikovali smo oblasti na kojima ćemo zajedno raditi. Radićemo na ukidanju carina na industrijsku robu, što mi je bila glavna namera - rekao je on.

Junker se prethodno sastao sa Trampom u Beloj kući i tom prilikom poručio da su EU i SAD partneri i saveznici, a ne neprijatelji, i da moraju da sarađuju na početku trgovinskih pregovora između dve velike ekonomije.

 

 

Tramp je novinarima, na početku sastanka sa Junkerom u Ovalnom kabinetu, rekao da se nada da će postići pravedan i recipročan trgovinski sporazum između SAD i Evrope.

Inače, američki predsednik je ranije zapretio uvođenjem carina na uvoz evropskih automobila, što je Evropljane navelo da nagoveste mogućnost uvođenja carina na američku robu u vrednosti od 20 milijardi dolara kao protivmeru.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Fog
-0 Beograd