Skip to main content
Ana Brnabić

Obeležen Dan devojaka u informaciono-komunikacionim tehnologijama

Foto: TANJUG/ Kancelarija za saradnju smedijima Vlade Srbije/ Slobodan Miljevic/ bk
Danas je u Palati Srbija obeležen Međunarodni dan devojaka u informaciono-komunikcionim tehnologijama, a tom prilikom je predsednica vlade Ana Brnabić rekla da je Srbija lider u Evropi po broju žena i devojaka u sektoru informacionih tehnologija i da, ukoliko iskoristi svoje potencijale, može da bude pobednica Četvrte industrijske revolucije,

Brnabić je učenicama osnovnih škola koje su prisustvovale obeležavanju tog međunarodnog dana, na skupu u Beogradu, poručila da su najveći potencijal Srbije i da će vlada učiniti sve da uspostavi kvalitetan obrazovni sistem i omogući bolje uslove za život, kako bi ostale i radile u Srbiji.

Brnabić je podsetila da je Srbija ove nedelje postala 23. punopravna članica CERN, da se mnogo ulaže u uvođenje digitalnih udžbenika, da je pet puta podignut broj specijalizovanih IT odeljanja u gimnazijama širom Srbije, te da je od 1. januara uveden i Fond za nauku.

-To su potpuno novi prioriteti naše države kako bismo mladima dali bolju šansu i zajedno sa njima napravili konkurentu državu i društvu, otvorenu zemlju koja se ne plaši izazova - rekla je Brnabić i poručila devojčicama da veruju u sebe, da ne pristaju na podele, idu napred i budu hrabre, a da će ih država u tome podržati.

Državna sekretarka u tom Ministarstvu, Tatjana Matić, na svečanom otvaranju navela je da od ukupne studentske populacije koju kod nas čak 56% čine devojke, na studijama informatike i elektronike ih je 26%,

- U Evropi su ovi procenti još niži. Studentkinja informatike je oko 19%, a elektroniku studira samo 13% pripadnica ženskog pola. Iako je Srbija bolje pozicionirana u odnosu na evropski prosek, smatramo da učešće žena i devojaka u IKT-u nije dovoljno i da je potrebno podsticati devojke da se opredele za nove tehnologije, kako u tom sektoru, tako i u drugim oblastima gde se one primenjuju, budući da govorimo o poslovima budućnosti“, naglasila je Matić.

Ana Brnabić
Foto: TANJUG/ Kancelarija za saradnju smedijima Vlade Srbije/ Slobodan Miljevic/ bk

U programu priređenom za oko 300 učenica iz 12 osnovnih škola učestvovale su Marta Avramović, studentkinja softverskog inženjerstva Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, klavirski sastav LP duo koji čine Sonja Lončar i Andrija Pavlović,

U dve panel diskusije učenice su dobile priliku da čuju iskustva govornica, kao i da steknu nova znanja i informacije. U prvoj panel diskusiju govorile su Vesna Bengin, iz Biosens centra Univerziteta u Novom Sadu, Milica Đurić Jovičić, direktorka Fonda za nauku, Ana Gavrovska sa Elektrotehničkog fakulteta u Beogradu, Katarina Đorđić iz Telekoma Srbija, a u drugoj Jelena Savić Rapunzel, profesionalna gejmerka, Zoja Kukić, članica inicijative „Digitalna Srbija“ i suosnivačica Startita, Ivana Milenković iz udruženja „Drug nije meta“ i Katarina Anđelković iz Fondacije „Petlja“.

Medjunarodni dan devojaka u informaciono-komunikacionim tehnologijama
Foto: Promo

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
15 Beograd