fbpx
Skip to main content
taksi

Vlada usvojila pet mera u borbi protiv "divljih" taksista

Foto: Profimedia
Vladina Radna grupa za analizu i davanje predloga u vezi za primenom propisa u oblasti taksi prevoza, na nedavnom sastanku usvojila pet mera u borbi protiv sive ekonomije i za još bolje poštovanje zakona, saopštilo je danas Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Saopštenje je, kako se navodi, objavljeno povodom proizvoljnih, netačnih i lažnih informacija koje su u medijima iznela pojedina udruženja, povodom nedavnog sastanka Radne grupe.

Sastanak vladine Radne grupe održan je 22. februara u prostorijama Vlade Republike Srbije.

- Cilj ovog sastanka bio je praćenje sprovođenja Zakona o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, kao i drugih zakona čije se odredbe neposredno reflektuju na transport, uz donošenje mera za sprečavanje sive ekonomije u oblasti prevoza putnika u drumskom saobraćaju, kao sastavnog dela strategije Vlade Republike Srbije u borbi protiv sive ekonomije - dodaje se u saopštenju.

SVAKI PASOŠ KRIJE TAJNE: Pogledajte SKRIVENE PORUKE među koricama putnih isprava (FOTO/VIDEO)

SVAKI PASOŠ KRIJE TAJNE: Pogledajte SKRIVENE PORUKE među koricama putnih isprava (FOTO/VIDEO)

Osim pozvanih svih članova radne grupe, od kojih se neki članovi i pored potvrde prisustva nisu odazvali, sastanku su prisustvovali i: Danijela Vazura, državni sekretar u Ministarstvu finanasija; Jovan Ćosić, pomoćnik ministra pravde, Saša Stojanović, pomoćnik ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture; Zoran Ilić, pomoćnik ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture; Miroslav Knežević, državni sekretar Ministarstva trgovine; Vera Božić Trefalt, pomoćnik ministra trgovine; Goran Vesić, zamenik gradonačelnika Beograda; Milan Marinović, predsednik Prekršajnog suda u Beogradu; predstavnici Poreske uprave Srbije Snežana Milošević, Snežana Lojaničić, Jovanka Perišić; Ivan Divac, sekretar Komunalne policije grada Beograda; Sonja Podunavac, sekretar za inspekcijske poslove grada Beograda; predstavnici taksi udruženja Aleksandar Bjelić, Boško Vukojević i Vlado Bulatović.

Vlada
Foto: Srbija Danas

U cilju suzbijanja sive ekonomije u ovoj oblasti, zaštite investicija, sigurnosti poslovanja legalnih privrednih subjekata, bezbednosti i sigurnosti prevoza putnika u skladu sa Zakonom o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, Radna grupa Vlade Republike Srbije jednoglasno je usvojila sledećih pet mera:

Prva mera je da će Uprava Grada Beograda u roku od sedam dana formirati operativne timove na nivou jedinica lokalne samouprave od predstavnika kriminalističke policije, odeljenja za privredni ili visokotehnološki kriminal, poreske uprave i poreske policije, saobraćajne inspekcije, komunalne policije, upravne inspekcije i predstavnika Ministarstva.

Cilj ovih timova je priprema i usvajanje akcionog plana, sa jasnim ciljem i indikatorima za utvrđivanje pojave nelegalnog prevoza, planiranje akcija i sprovođenje kontrola sa ciljem podnošenja krivičnih prijava, prijava za privredne prestupe, prekršajnih prijava, uz prethodnu procenu koji postupak je najbolje pokrenuti, vodeći računa o propisanim sankcijama, radi postizanja najboljeg efekta za suzbijanje ove štetne pojave.

Druga mera je da Sekretarijati grada Beograda za javni prevoz, inspekcijske poslove, komunalnu policiju i policijska uprava za Beograd dosledno i kontinuirano primenjuju Zakon o prevozu putnika, sa posebnim akcentom na primenu čl. 92, uz podnošenje krivičnih i prekršajnih prijava, kao i prijava za privredni prestup.

Previđa se da inspektori Gradskog sekretarijata za inspekcijske poslove Beograda, u saradnji sa komunalnom policijom i uz asistenciju MUP-a, vršiće stalni inspekcijski nadzor sa stalnim korišćenjem instituta anonimnog korisnika - "prikriveni putnik" iz čl. 147 stav 1. tačka 11, Zakona o prevozu putnika.

Odeljenje MUP-a za visokotehnološki kriminal, Poreska uprava grada Beograda, upravni inspektori ministarstva lokalne i državne samouprave i republički inspektori Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture radiće na utvrđivanju zloupotreba pravne forme udruženja građana, za nezakonite ili prevarne svrhe, usled obavljanja komercijalnih delatnosti, suprotno ciljevima osnivanja udruženja i ostvarivanju aktivnosti suprotno zakonu (u ovom slučaju Zakona o prevozu putnika) propisanih odredbama čl. 73 stav 1. tačka 1 Zakona o udruženjima, kontrole tokova novca, izmirenja poreskih obaveza i protivzakonitih isplata članovima udruženja i raspolaganjem sredstvima udruženja.

Važan je kontinuitet, novi gradski urbanista zamenik odlazećeg

Važan je kontinuitet, novi gradski urbanista zamenik odlazećeg

Kako se navodi, peta mera je da tržišni inspektori Ministarstva trgovine imaju obavezu na kontrolišu primenu Zakona o oglašavanju, kojim se u članu 7 zabranjuje svako oglašavanje delatnosti za koju oglašivač ne poseduje saglasnost, dozvolu ili drugi odgovarajući akt nadležnog organa.

U saopštenju se ističe da sve ove mere imaju samo jedan cilj, a to je dosledna primena usvojenih zakona od strane Narodne skupštine Republike Srbije, kao i dalje suzbijanje sive ekonomije i nelegalnog obavljanja delatnosti u svim oblastima u Srbiji, što je jedan od prioriteta Vlade Srbije.

 

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
25 Beograd