clear sky
17°C
26.04.2024.
Beograd
eur
117.1527
usd
109.2537
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan
Podešavanja Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Beograd
  • Dečani
  • Jagodina
  • Kragujevac
  • Kruševac
  • Niš
  • Novi Sad
  • Orahovac
  • Pančevo
  • Pirot
  • Priština
  • Prizren
  • Sombor
  • Subotica
  • Štrpce
  • Užice
  • Vranje
  • Vršac
  • Zrenjanin
  • Zvečan

VUČIĆ DRUGI DAN U DAVOSU: Rojters postavio pitanje ''Da li ćete se kandidovati na predsedničkim izborima?''

18.01.2017. 06:43 08:11
Piše:
Tanjug
premijer u Davosu
premijer u Davosu / Izvor: Foto: Tanjug/ Vlada Republike Srbije

Kao posebno značajne izdvojio razgovore sa predsednikom Si Ðipingom i Bajdenom

15:30 sastanak sa direktorom kompanije Poli grup o vojnoj opremi

Poly group Si
Poly group Si / Izvor: Tanjug

Vučić se sastao i sa direktorom kompanije "Poli grup" Si Nianshanom sa kojim je razgovarao o zajedničkim projektima u proizvodnji naoružanja i vojne opreme.

Premijer Vučić je istakao da je ova kompanija važan partner Srbije, kao i da je neophodno nastaviti razgovore o zajedničkim istraživačko-razvojnim projektima i modernizaciji postojećih, saopšteno je iz Vlade Srbije. 

Predstavnici kompanije Poi grup iskazali su interesovanje za formiranje zajedničke kompanije u Srbiji sa JP Jugoimport SDPR, sa ciljem zajedničkog razvoja i proizvodnje antiterorističke opreme, uredjaja za noćno izvidjanje i raketnih sistema.

Premijer Vučić sastao se i sa izvršnim direktorom kompanijem Tarket Majklom Đanucijem sa kojim je razgovarao o nastavku poslovanja ove kompanije u Srbiji.

15:00 Vučić sa šeficom SEF za Evropu i Aziju u Davosu

 Martina Larkin
Martina Larkin / Izvor: Tanjug

Vučić se danas sastao i sa šeficom za odnose sa Evropom i Azijom Svetskog ekonomskog foruma Martinom Larkin sa kojom je razgovarao o nastavku saradnje Vlade Srbije i Svetskog ekonomskog foruma Davos.

Premijer Vučić je izrazio spremnost da Srbija aktivno doprinese radu Foruma, kako na nivou učešća na sastancima u Davosu, tako i učešćem naših predstavnika na velikim regionalnim skupovima u organizaciji Foruma. On je iskazao interesovanje za saradnju sa Forumom u oblasti digitalizacije u partnerstvu sa Vladom Švajcarske, sa kojom Forum već saradjuje na ovom planu, stratešku zainteresovanost i što veću vidljivost Srbije na ekonomskom polju zbog većeg privlačenja stranih investitora.

Premijer Vučić je istakao da je Vlada Srbije veoma zainteresovana da jedan od regionalnih skupova Foruma bude održan u Beogradu, na temu podsticanja preduzetništva, saopšteno je iz Vlade Srbije.

14:40 Rojtes O migrantskoj krizi

Vučić je, govoreći o migrantskoj krizi, rekao da trenutno na teritoriji Srbije boravi 9.200 migrantata. On je naveo da su nadležni organi juče ubedili 300 migranta, koji su danima boravili u centru Beograda, da pređu u prihvatne centre i prihvate lekarsku negu, hranu, smeštaj...

- Ponosan sam zbog toga i zadovoljan sam. Nastavićemo da ih odvodimo u prihvatne centre, a kada prođe zima, onda mogu da idu gde god požele - rekao je Vučić.

14:30 Rojters interesuje stav premijera prema Bregzitu i nedavnim izborima u Americi

Na pitanje kako je srpski narod doživeo Bregzit i nedavne izbore u Americi, Vučić kaže da su Srbi po pitanju Bregzita podeljeni, kao i Britanci, a da je više od 90 odsto građana bilo "ushićeno" zbog Trampove pobede, najviše zbog toga što smatraju da je SAD bila pristrasna tokom sukoba na Balkanu.

Govoreći o evropskim integracijama, Vučić je rekao da će Srbija uraditi svoj deo posla - kreirati bolje ekonomsko okruženje, na čemu je do sada dosta urađeno, te da će se starati o vladavini prava i ubuduće.

- A onda je sve na zemljama članicama EU - naglasio je Vučić.

14:15 Rojters interesuje kandidatura premijera Aleksandra Vučića

Premijer je na pitanje da li će se kandidovati na predstojećim predsedničkim izborima rekao da još nije doneo odluku i da je u Davosu da bi rešio važnija pitanja za Srbiju i srpski narod. Vučić je rekao da će Srbija učiniti sve da ubedi investitore da neće ponavljati greške iz prošlosti i da će gledati u budućnost, što znači ekonomsku i političku saradnju između suseda, a ne sukobe i rat.

14:00 Vučić na Rojtersovom forumu: Mir i stabilnost prioritet

Premijer Vučić poručio je danas sa Rojtersovog "Global Markets" foruma, u okviru Svetskog ekonomskog foruma u Davosu, da su mir i stabilnost glavni ciljevi Vlade Srbije.

- U turbulentnoj atmosferi u svetu nije lako održati stabilnost na Balkanu, ali Srbija ulaže mnogo napora u svoj najvažniji cilj - da održi mir i stabilnost u regionu - rekao je srpski premijer, odgovarajući na pitanja koja su se mahom odnosila na ekonomske reforme njegove vlade, planove Srbije i situaciju u regionu.

Poručio je da Srbija ostaje posvećena pridruživanju Evropskoj uniji, te da veruje da Zapadni Balkan može da bude pokretačka snaga ekonomskog razvoja Evrope.

- Svi znamo da Zapadni Balkan može da bude pokretačka stnaga za evropski ekonomski razvoj i da možemo da postignemo mnogo, samo ako se držimo zajedno i ako očuvamo stabilnost - rekao je Vučić, a prenosi Rojter

12:00 Sastanak sa direktorom kompanije "Al Dahra"

Al Dahra Hadimom
Al Dahra Hadimom / Izvor: Tanjug

U toku popodneva premijer Vučić sastao se i sa direktorom kompanije "Al Dahra" Hadimom Al Darejem, sa kojim je razgovarao o investicijama ove kompanije u poljoprivredu i prehrambenu industriju u Srbiji.

 Sve što je dobro za Srbiju, mi smo spremni da uradimo. Želimo da razvijamo poljoprivrednu industriju i za to imamo velike planove. Naša kompanija ima obezbeđeno tržište za sve poljoprivredne proizvode - istakao je direktor Al Dareji, a saopštila je vladina kancelarija za saradnju sa medijima.

Tema razgovora bio je i model privatizacije kompanije PKB, za koju je zainteresovana "Al Dahra", zatim izgradnja kargo centra na Aerodoromu "Nikola Tesla", kao i kupovina više preduzeća u Srbiji.

08:00 Sastanak sa Blumberga Piterom Grauerom

Piter Grauer
Piter Grauer / Izvor: Tanjug

Vučić se danas sastao i sa predsednikom Blumberga Piterom Grauerom. Njih dvojica su razgovarali na marginama Svetskog ekonomskog foruma u Davosu o ekonomskim reformama koje Srbija sprovodi, kao i o ekonomskoj situaciji u regionu i svetu, o novim projektima ove kompanije u Srbiji, ali i o tome kako Blumberg može da doprinese izveštavanju o ekonomskim reformama i privlačenju stranih investitora u Srbiju.

Vučić je posle razgovora sa predstavnicima Blumberga, da očekuje da će oni ubuduće biti prisutni u Srbiji i regionu, sa sedištem u našoj zemlji.

06:45 Počinje drugi dan učešća u Svetskom ekonomskom forumu u Davosu

Premijer Srbije Aleksandar Vučić nastavlja danas učešće u Svetskom ekonomskom forumu u Davosu kao i seriju susreta sa vodećim svetskim državnicima i prvim ljudima najznačajnijih ekonomskih institucija na marginama foruma.

Današnji dan će, prema rečima premijera, biti rezervisan za ekonomske i medijske sastanke i teme.

Među njima su sastanci s predstavnicima Blumberga, Rojtersa, koji bi da naprave neke nove stvari u Srbiji, ali i s predstavnicima arapaskih i azijskih kompanija koje žele ulazak na tražišta poljoprivrednih proizvoda, s predstavnicima kineskih kompanija koji su zaitneresovane za namensku industriju, ali i s onima koji već rade u Srbiji, poput Tarketa, Lukojla, naveo je Vučić.

Premijer je juče razgovarao sa kineskim predsednikom Si Ðinpingom, odlazećim američkim potpredsednikom Džozefom Bajdenom, predsednicom Švajcarske Doris Lojtard, predsednikom Svetske banke Džimom Kimom kao i bivšim britanskim premijerom Gordonom Braunom, koji je na Forumu u svojstvu specijalnog uzaslanika UN za obrazovanje.

VUČIĆ U DAVOSU: Serija susreta na najvećim svetskim državnicima, Vučić sa Bajdenom

On je kao posebno značajne izdvojio razgovore sa predsednikom Si Ðipingom i Bajdenom, ukazujući da sastanci sa njima predstavljaju veliku čast za Srbiju.

Premijer je naveo da je tom prilikom zahvalio predsedniku Kine rekavši da je kineska kompanija Hestil uradila mnogo za železaru u Smederevu, navodeći da je zamolio i za ubrzanje drugih projekata.

- Zamolio sam da ubrzano nastavimo sa našim projektima pre svega otvaranjem avio linije Beograd - Peking, ili Beograd - neki drugi centar u Kini. Za nas nije previše važno koji će to centar biti, ali je vazno da privučemo kineske biznismene, investitore i ljude da dođu u našu zemlju - rekao je Vučić.

Premijer je naveo da je sa kineskim predsednikom razgovarao i o pruzi Budimpešta - Beograd, te da ga je zamolio za pomoć i podršku kada je u pitanju RTB Bor.

Aleksandar Vucic
Aleksandar Vucic / Izvor: Foto: Tanjug/Zoran Zestic

Kada je reč o sastanku sa Bajdenom, Vučić je nakon tog susreta izrazio uverenje da će odlazeći potpredsednik SAD Džozef Bajden lično preduzeti korake kada je u pitanju novonastala situacija između Beograda i Prištine, ali je napomenuo i da mu je preneo da je razočaran reakcijom ambasade SAD u Prištini.

- Ja sam mu (Bajdenu) rekao da ni najmanje nisam srećan reakcijom američke ambasade u Prištini. Ja s njim imam otvoren odnos i mislim da sam na fer način zastupao interese Srbije, kao što je i on zastupao američke interese - rekao je Vučić.

Sa direktorom Svetske banke Džimom Kimom, Vučić je razgovarao o ekonomskim reformama koje je Srbija sprovela, a premijer je prvog čoveka Svetske banke pozvao da poseti Srbiju.

Vučić je razgovarao i sa osnivačem Foruma, nemačkim ekonomistom Klausom Švabom i premijerom Šri Lanke Ranilom Vikremensingeom, kao i direktorom kompanije Ahold Delhaize Dikom Boerom.

Do kraja boravka u Davosu predviđeni su i susreti sa s premijerom Gruzije Giorgijem Kvirikašvilijem, Martinom Šulcom, Sebastijanom Kurcom, Federikom Mogerini, Johanesom Hanom...

Sve te susrete bi, kako je ranije naglasio Vučić trebalo iskoristiti za jačanje pozicije Srbije i da je Srbija pouzdan partner koji će sačuvati mir.  Na Forumu će se, pored toga, dosta čuti o ekonomskim planovima za ovu i narednu godinu, što je za našu zemlju od ključnog značaja jer će se videti koje su to nove strategije rasta.