fbpx
Skip to main content
Novi Sad

Zaljučak sa obeležavanja Svetskog dana turističkih vodiča: SRBIJA SVE PRIVLAČNIJA TURISTIMA

Foto: Profimedia
Naša država uspostavlja blizu saradnju sa inostranim turističkim agencijama nudeći im zanimljiv program koji sve više interesuje strane turiste, kazala je Bogdanka Ilić

Udruženje turističkih vodiča Novog Sada, u saradnji sa Turističkom organizacijom Novog Sada, obeležilo je Svetski dan turističkih vodiča na dve lokacije u tom gradu, a svi zainteresovani su imali priliku da od stručnih vodiča, članova udruženja, saznaju sve što ih interesuje o Novom Sadu i Petrovaradinskoj tvrđavi.

Više stotina turista, žitelja Novog Sada i turističkih vodiča obišlo je najstariju u celosti očuvanu tvrđavu u Evropi, a potom je videlo sva bogatstva koja pruža moderni Novi Sad, ali su bili u prilici i da čuju neke manje poznato stvari o istoriji i razvoju danas najvećeg grada na teritoriji severne pokrajine Srbije.

Jedan od vodiča koji je danas vodio grupu turista po centru tog grada je članica Udruženja turištičkih vodiča Novog Sada Bogdanka Ilić, koja je kazala za Tanjug da je današnja tura već postala tradicija na Međunarodni dan turističkih vodiča, istakavši da je veoma zadovoljna odzivom Novosađana i gostiju tog grada da učestvuju u turi po tom gradu.

Google MENJA NAČIN PUTOVANJA: Od sada turizam i turističke aktivnosti imaju potpuno NOVI SMISAO

- Iduće nedelje se održava Sajam turizma u Beogradu, a početkom marta je najveći sajam tog tipa u Evropi, koji se održava u Berlinu i naša današnja tura ujedno predstavlja svojevrsno otvranje prolećne turističke sezone - kazala je Ilićeva uz poruku da sve više gostiju posećuje turu koja se održava na Međunarodni dan turističkih vodiča.

Ilićeva napominje da ona najčešće radi sa turistima iz Nemačke i to pogotovo svim zemljama okruženja, ističući da je Nemcima Srbija posebno zanimljiva zbog sudbine i istorije Podunavskih Nemaca u Panonskoj niziji, ali navodi i primer jednog penzionera iz te zemlje koji joj je otkrio da je nedavno posetio Srbiju jer je žmureći na karti sveta u svojoj sobi, prst zaustavio baš na Srbiji.

- Naša država uspostavlja blizu saradnju sa inostranim turističkim agencijama nudeći im zanimljiv program koji sve više interesuje strane turiste. Kolege imaju dosta posla sa turistima iz Grčke, ove godine smo imali dosta poseta iz Izraela, a jeftiniji avionski letovi ka našoj zemlji učinili su da postanemo atraktivniji stranim turistima - kaže Ilićeva i dodaje da se u narednim mesicma očekuje veliki broj gostiju iz Kine.

Novi Sad
Novi Sad
Foto: Profimedia

Ona ističe da je važno shvatiti i da Beograd, Kopaonik, Zlatibor i Novi Sad nisu čitava Srbija, te da postoje brojne druge destinacije u našoj zemlji koje su i te kako privlačne turistima iz inostranstva, ali da je nužno obezbediti dobre putne prilaze i infrastrukturu kako bi strani posetioci mogli da vide i bogatstva istočne Srbije i velikog broja manjih mesta koja su nepravedno izopštena iz turističke ponude Srbije. 

Govoreći o načinu na koji voli da predstavlja Novi Sad turistima, Ilićeva je kazala da joj najveću čast predstavlja objašnjavanje mentaliteta tog grada, koji nije uvek pozitivam, ali napominje da kroz lične priče i doživljaje, kakve su sudbine Dunjerskih, Tanurdžića i drugih poznatih Novosađana, može najbolje da se dočara sudbina tog grada.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, na teritoriji Grada Novog Sada u periodu od januara do oktobra 2017. godine ukupno je boravilo 165.519 turista što predstavlja porast od skoro 14 odsto u odnosu na isti period 2016. godine, a najviše gostiju dolazi iz zemalja regiona, ali i iz Nemačke, Kine, Sjedininjenih Američkih Država i Kine.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Slaba kiša
4 Beograd