fbpx
Skip to main content
Grčka

APARTMANI PO SMEŠNIM CENAMA! Na ovim popularnim letovalištima NOĆENJE JE MALTENE DŽABE!

Foto: Profimedia
Radi se o vrlo poznatim turističkim destinacijama.

Sa ukupno 1,2 miliona ostvarenih noćenja tokom sezone, ostrvo Murter u Hrvatskoj s naseljima Tisno, Betina, Jezera i Murter, jedno je je od vodećih turističkih destinacije Šibenske rivijere.

PAZITE SE AKO IDETE U HRVATSKU! Zvaničnici izdali upozorenje - vreba velika opasnost!

No, krajem juna i početkom jula, u iščekivanju špica sezone i većeg priliva gostiju, privatni turistički kapaciteti uglavnom zjape poluprazni, pa među privatnim iznajmljivačima besni pravi rat za svakoga gosta. U tom ratu ne biraju se sredstva, pa pojedini iznajmljivači apartmana preniskim cenama svojih smeštajnih kapaciteta privlače goste i na taj način postaju nelojalna konkurencija ostalima koji žive od turizma.

Tržišno nadmetanje

Na te učestale pojave, koje nisu od ovog leta, reagovao je načelnik opštine Tisno i saborski zastupnik Ivan Klarin i preko svoje Fejsbuk stranice apelovao da se s tim prestane.

turisti se kupaju na moru
Foto: Profimedia/ilustracija

- Znam za slučaj jednog registrovanog iznajmljivača koji je ovih dana četvorokrevetni apartman za četiri odrasle osobe dao za samo 25 evra po danu, a njegova realna cena je 50 eura, a takvih je pojava sve više i više. Ogorčen sam ovakvim trendom u privatnom smeštaju jer se tako najpre ruši ugled i konkurentnost naše turističke destinacije - rekao je Ivan Klarin.

- Svestan sam činjenice da je iznajmljivačima po zakonu omogućeno tržišno nadmetanje, odnosno slobodno formiranje cena. Međutim, takva politika ugrožava ostale koji žive od turističke delatnosti, a oni koji spuštaju cene nemaju koristi od toga kad plate režije, porez i boravišnu taksu - zaključio je Klarin.

Pojava nelojalne konkurencije u privatnom smeštaju poprima iz sezone u sezonu sve veće razmere i u Vodicama, vodećoj destinaciji Šibenske rivijere.

hotel
Foto: Profimedia

Prepolovljena cijena i ilegalno iznajmljivanje

Iznajmljivače ugrožavaju i vlasnici apartmana koji žive u inostranstvu ili u unutrašnjosti države, a leti dođu u Vodice i bave se iznajmljivanjem soba i apartmana na crno, dakle bez prijavljene turističke delatnosti.

Oni, npr. četverokrevetne apartmane na perifernim delovima Vodica iznajme gostima i za samo 20 eura dnevno, što je više nego prepolovljena cena u odnosu na tržišnu koju primjenjuju domaći iznajmljivači. Ili, jedna dvokrevetna soba s kupatilom može se dobiti za samo osam evra dnevno. 

Stoga bi se moglo reći da su Vodičani zapravo počeli da plaćaju danak nekontrolisanoj apartmanskoj i stambenoj gradnji u zadnjih dvadesetak godina. 

Neki od njih bave se iznajmljivanjem na legalan, a većina na ilegalan način, bez plaćanja poreza i turističkih taksi. No, zajedničko im je maksimalno obaranje cena privatnog smeštaja, čime direktno ugrožavaju domaće iznajmljivače koji žive isključivo od turizma i kojima preti finansijski slom. 

Pročitajte i:

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
12 Beograd