fbpx
Skip to main content
Ukrajinski vojnik

APOKALIPTIČNA ANALIZA BRITANSKOG DIPLOMATE: Kad uticaj Zapada izbledi, Balkanu sledi novi HAOS!

Foto: Profimedia
Kada uticaj Zapada na Balkanu izbledi, uslediće novi talas nemira koji će rezultovati prekrajanjem granica kakve danas poznajemo. Novi izbeglički talasi, poput onih tokom 90-ih, ponovo bi zapljusnuli Balkan.

Ovo u autorskoj analizi tvrdi Timoti Les, bivši šef britanske ambasade u Banjaluci i direktor agencije "Nova Evropa", koja se bavi procenom političkog rizika u istočnoj Evropi.

Les navodi da će haos početi otcepljenjem Republike Srpske, koja će se na referendumu pripojiti Srbiji. Prema njegovim rečima, takav scenario snažno će zagovarati Rusija, koja će oberučke prihvatiti slabljenje moći Zapada na Balkanu.

DŽIHAD NA DALEKOM ISTOKU: Jedan deo Kine uveliko sanja svoju Islamsku državu

To će, kako tvrdi Les, pokrenuti domino efekat. Hrvati iz Bosne pokušali bi da deo teritorije na kojoj žive otcepe i spoje sa Hrvatskom, koja bi im u tome svesrdno pomogla. Albanci u Makedoniji će se pobuniti i pokušati da otkinu dobar deo zemlje. Tako proširena Albanija bi zatim pripojila Kosovo, ostvarivši tako dugogodišnji cilj stvaranja terorističke velike Albanije.

Vojska Albanije
Foto: Profimedia

Apokaliptična analiza britanskog profesora i diplomate ne zaustavlja se na tome.

Prema njegovim rečima, prosrpsko stanovništvo Crne Gore, koje čini polovinu populacije te zemlje, težiće spajanju sa tada već proširenom Srbijom. Na sve to, svoju šansu za parče zemlje vrebaće Grčka i Bugarska, koje bi imale pik na ostatak raščerupane Makedonije, ističe Les.

Rusija bi iskoristila ovakav epilog i znatno ojačala svoju poziciju na Balkanu, pre svega zbog tradicionalno dobrih veza sa pravoslavnim zemljama poput Srbije, Crne Gore, Grčke, pa i Bugarske.

KINA NA PREKRETNICI: "Novi put svile" i kraj američke dominacije svetom

Veliki problem izazvao bi rapidan rast muslimanskog ekstremizma, koji bi nesumnjivo privukao brojne džihadiste iz Saudijske Arabije i sličnih zemalja, tvrdi Les. Imajući u vidu kakve su monstruozne zločine džihadisti činili devedesetih godina, eksalacija nasilja u nekim delovima Balkana bila bi neizbežna. Takav scenario samo bi potpalio rastuću islamizaciju Evrope, smatra Britanac.

Džihad
Foto: Profimedia/ilustracija

EU i SAD ne bi priznali ovakvo prekrajanje granica, i svakako bi uložili dosta truda da do tog ishoda ne dođe. Ipak, smatra Les, moć Zapada bi do tada toliko opala da ne bi mogli da učine mnogo toga.

- Možda se novi balkanski poredak neće desiti sutra, ali kako moć EU bledi, dan početka ovakvog sukoba sve je bliži - ubeđen je britanski profesor u tačnost svoje mračne prognoze.

PRVA ŽRTVA BREGZITA: Gibraltar napušta Britaniju i postaje deo Španije

Analitičar, diplomata...

Timoti Les, kao direktor konsultantske kuće "Nova Evropa", pravi stručne analize konfliktnih područja za potrebe klijenata iz privatnog sektora. Član je koledža "Darvin", gde sprovodi stručna geopolitička istraživanja o jugoistoku Evrope. Prethodno je radio kao savetnik britanskog premijera, analitičar...

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 3 Pogledaj sve komentare
Miki's picture

Miki

Povratićemo otetu zemlju!

5 | 1
leon's picture

leon

daj Boze jer kako su poceli kalimeri sa belim kapicama nije dobro oni su dobili krila od Amerike.sad kad bi Rusija branila Srbiju od Amerike onda videcemo gde ce da idu kalimeri sa belim kapicama.mislim u WC ili u cepticku jamu.

5 | 1
Каква's picture

Каква

будалаштина од анализе!

0 | 2

SD svet

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Mist
6 Beograd