fbpx
Skip to main content
pumpa Venecuela

Benzin poskupeo 6.000 ODSTO, a ipak jeftiniji nego kod nas

Foto: Profimedia/ilustracija
Posle 20 godina, drastična promena.

Dekretom predsednika Nikolasa Madura vrednost nacionalne valute bolivar oborena je za 37 odsto, pa će prvi put posle 20 godina cena benzina biti povećana (cene nisu rasle od 1996. godine).Tako je cena litra običnog benzina skočila sa 0,07 bolivara na 1 bolivar. Kako sada američki dolar vredi 10 bolivara, cena benzina je dakle 10 cent-dolara. Litar premijuma na pumpama sada umesto 0,097 košta 6 bolivara, dakle 60 centi.

Ovo znači da je običan benzin skočio za 1.239 odsto, a onaj sa 95 oktana čak 6.086 odsto, prenosi Fajnenšal Tajms. Ipak, ako uporedimo sa Srbijom, gde je u dolarskoj vrednosti cena benzina oko 1,3 - ispada da je ovo zemlja u kojoj benzin može da ovako drastično skoči, a da bude više nego duplo jeftiniji nego u našem podneblju. 

NAFTNI TURIZAM: Punjenje rezervoara kod komšija buši budžet

Venecuela je inače zemlja sa najvećim dokazanim rezervama nafte u svetu (preko 298 milijardi barela). Ipak, finansijska siituacija u zemlji je katastrofalna. MMF procenjuje da je ove godine čeka inflacija od 720 odsto.

Vanredno ekonomsko stanje uvedeno je 12. februara, što znači da u narednih 60 dana Maduro može da ima široka prava kada je upravljanje privredom u pitanju, poput ovog dekreta. Ostaje da se vidi kako će osiromašena nacija, koja je godinama navikla na neobično nizak nivo cena benzina prihvatiti ovakve promene.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
-0 Beograd