fbpx
Skip to main content
ETA Speedbike

Biciklom 130 km/č (VIDEO)

Foto: Youtube Printscreen
Dvojica Kanađana prave velosiped za novi rekord u kretnji vozilima pogonjenih ljudskom snagom. Uspeju li, gepard im neće biti ni prineti.

Kameron Robertson i Tod Rajhart dva su momka koja godinama prave vozila na ljudski pogon. Osnivači "AeroVelo" preduzeća namerili su se na rekord u kategoriji bicikala koja ne pokreće ništa drugo do noge homo sapiensa. U septembru mesecu njih dvojica će probati da sa Eta biciklom prestignu aktuelno najbolje vreme - 133.8 km/č.

Eta je ovalna kapsula sazdana od ugljeničnih vlakana, laka ali izdržljiva konstrukcija koja kontakt sa podlogom ostvaruje preko dva točka koja izviru iz podnog sektora kroz dva uska proseka. Spolja gledano, Eta uošte ne liči na bicikl. Posve dugačije je unutra, gde se osim točkova nalazi pokretački mehanizam kao i mesto za vozača, samo što je ono u ravni sa osovinama toškova, a ne iznad njih.

Unutrašnjost Eta bicikla
Foto: Facebook

Minimalna masa (ugljeničnim vlaknima hvala) i aerodinamična ljuštura "AeroVelovom" proizvodu doneli su otpor vazduha desetostruko manji od većine automobila, kažu Robertson i Rajhart. Kanađani se trude da dodatno redukuju kilažu velosipeda - ciljana masa je 20 kg. Vozač Etu pokreće oslanjajući se na kameru. Isprva je kao orijentir služio klasičan prozor sa vetrobranom, ali se od toga odustalo.

- Vidljivost je bila očajna jer nikako nismo uspevali da iskonstruišemo kvalitetnu šoferšajbnu - izjavio je Robertson.

Da bi usavršili napravu, dvojcu iz Toronta potrebno je oko 30.000 dolara koje skupljaju putem donacija građana na internet stranici Kickstarter. Do septembra čekaćemo da vidimo koliko su dobri u svom poslu.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD noviteti

Vremenska prognoza
Slaba kiša
5 Beograd