fbpx
Skip to main content
Sarajevo, BiH

BiH: Milioni evra za bolji finansijski krvotok!

Foto: Profimedia
SARAJEVO - Izvršni odbor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) odobrio je isplatu 180 miliona evra Bosni i Hercegovini na osnovu dospelih rata kredita ugovorenog na temelju stend baj aranžmana sklopljenog 2012, potvrdio je ministar finansija Federacije BiH Anto Krajina.

"Ta će sredstva značajno da poprave finansijski ''krvotok'' u zemlji a delom će poslužiti i za saniranje podsledica poplava", rekao je Krajina lokalnim medijima, a preneo portal Seebiz.

Isplate koje je MMF juče odobrio odnose se na šestu i sedmu ratu kredita koje su mesecima bile "na čekanju" jer Parlament BiH nije u zadatim rokovima usvojio zakon o ujednačavanju akciza na različite duvanske proizvode.

Zakon kojim se povećavaju akcize na rezani duvan, i čija se cena tako dovodi na isti nivo kao i cigareta, Dom naroda parlamenta BiH usvojio je tek početkom juna iako je rok za to istekao još u aprilu.

Povećanje akciza na rezani duvan trebalo bi da osigura veći priliv prihoda u budžete dva entiteta i distrikta Brčko koji su i korisnici kredita MMF.

BiH kao država ne koristi ništa od tih kreditnih sredstava.

Uz ranije očekivanih 90 miliona evra, BiH je od MMF u okviru ove isplate dobila još toliko novca na ime kreditnih sredstava koja će biti iskorištena za saniranje posledica poplava koje su u maji zemlji nanele štetu od najmanje dve milijarde evra, prenosi Seebiz.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
6 Beograd