fbpx
Skip to main content
vino

BRITANCI PRIZNAJU: Srbija se VRAĆA na svetsko tržište bogovskog pića

Foto: Srbija Danas
Srpska vina su se uspešno vratila na svetsko tržište, a proizvodnja vina je jedno od najbrže rastućih oblasti u srpskoj poljoprivredi.

Ta oblast zapošljava oko 100.000 domaćinstava u zemlji sa 7,3 miliona stanovnika, ocenio je Rojters.

Britanska agencija podseća na legendu koja kaže da rimski imperator Marko Aurelije Probus nikada nije dopuštao svojim vojnicima da sede besposleni. U mirnodopskim vremenima davao im je zadatak da sade vinograde na obroncima planine Alma Mons, današnje Fruške Gore.

Tokom vekova, proizvodnja vina na području zapadnog Balkana je postala plemenit i unosan posao. Dva svetska rata, zanemarivanje u doba komunizma i decenija previranja na kraju 20. veka devastirali su industriju vina, ali su u Srbiji, pak, ponovo primetni zeleni izdanci oporavka, ocenjuje Rojtes.

Izvoz nagrađivanih srpskih vina raste, dok su državne zadruge koje su u komunističkom dobu proizvodile velike količine vina slabog kvaliteta unapredile poslovanje, a broj privatnih vinograda na kojima se uzgajaju autohtone vrste grožđa porastao.

vino
Foto: Srbija Danas

Povratak

"Srpska vina se vraćaju na tržišta. U proteklih deset do petnaest godina ostvarili smo veliki napredak na planu unapređenja prozvodnje i kvaliteta", izjavio je Miroslav Kovačević (47), koji pripada trećoj generaciji proizvođača vina iz Iriga, gde njegova porodična vinarija zapošljava oko 120 ljudi.

"U periodu 2006-2014. godine, izvoz vina i drugih alkoholnih pića proizvedenih na bazi grožđa i više je nego udvostručen na 17 miliona evra, uprkos poplavama i lošim vremenskim uslovima koji su ugrozili prošlogodišnje useve", saopštio je Republički zavod za statistiku Srbije.

Zlatna vina

Na prošlogodišnjoj svetskoj dodeli nagrada za najbolja vina u Londonu je 25 spskih vina osvojilo medalje i preporuke, što je znatno više u odnosu na samo dva vina koja su nagrađena u 2008. godini.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Fog
-2 Beograd