Skip to main content

PLES PO GROBOVIMA: Crnogorci na mestu fašističkog logora grade luksuzno odmaralište za bogate

Plesni podijum, palme i jahte na mestu stradanja antifašista

Vlada Crne Gore dala je zeleno svetlo da se počne sa gradnjom na mestu koncentracionog logora iz Drugog svetskog rata uprskos protestima meštana.

Odlukom se nisu obradovali članovi porodice onih koji su bili zatvoreni na ostrvu Mamula pod okupacijom italijanskih snaga fašističkog vođe Benita Musolinija.

Logor je osnovan 30. marta 1942. godine, a zvao se NUMMER 11. U njemu su zatavarani antifašisti, ratni zarobljenici i civili iz Crne Gore, istočne Hercegovine i Hrvatske, uglavnom iz južne Dalmacije. 

Stenovito ostrvo žele da pretvore u utočište za bogatu klijentelu, a planirani su bazeni i palme, VIP prostor, spoljna trpezarija, klub na plaži, marina za jahte i plesni podijum za žurke. 

Mamula
Foto: Profimedia

Ovo ostrvo takođe je poznato pod imenom Lastavica a nalazi se na ulazu u Boku Kotorsku. Na njemu dominira tvrđava izgrađena 1853. pod austro-ugarskom vlašću, kako bi se sprečili napadi sa mora. 

Najmlađi zatvorenik imao je 8 dana

Danas na ostrvu nema stanovnika, a tvrđava je prazna. Nekada je bila jedini svedok užasa tokom rata, kada je pretvorena u logor za više od 2.000 ljudi. 

 - Najmlađi zatvorenik u toj grupi imao je svega osam dana. To je bila beba iz sela Pobori u blizini Budve. Ako beba zaplače, vojnici su dolazili i tukli sve prisutne dok ne bi zavladao muk - ispričala je Jovanka Uljarević za Balkan Insight čija je baka sa 12 godina bila zarobljena na ostrvu. 

Ona kaže da bi ovaj projekat uništio svaku uspomenu na Mamulu i na ono što je tamo stvarno bilo. 

U pokušaju da se interesovanje turista naplati, crnogorska vlada je reklamirala priliku za ulaganje u decembru 2013. godine, a posao sa kompanijom Orascom Development Holding AG koja ima sedište u Švajcarskoj dogovoren je prošle godine.

Tada je crnogorska vlada rekla da će projekat težak 15 miliona evra stvoriti 200 novih radnih mesta. Gradnja projekta je potvrđena ove nedelje, a plan je da se ostrvo pretvori u komleks sa 4 ili 5 zvezdica. 

Predsednik odbora Orascoma izjavio je i da će na ostrvu graditi muzej. 

 - Izgradićemo muzej sa najboljim restoranom i najboljim hotelom na Mediteranu - rekao je prilikom potpisivanja ugovora s vladom, piše Balkan Insight, prenosi B92.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
27 Beograd