fbpx
Skip to main content
Podgorica

CG: Od 379 zahteva za azil odobreno samo deset

Foto: Profimedia
PODGORICA - U Crnoj Gori ove godine azil je tražilo 379 osoba, a odobreno je deset zahteva, ozvaničila je Sandra Bugarin iz Kancelarije za azil Ministartsva unutrašnjih poslova Crne Gore.

Prema podacima UNHCR od 2006. do maja ove godine u Crnoj Gori azil su zatražile 5.682 osobe, a primetno je da je broj tražilaca azila nakon 2010. porastao.

"Dok je 2006. Crna Gora imala četiri tražioca azila, 2010. tih zahteva je bilo devet, a 2013. broj je 3.554“, precizirala je Bugarin.

Objasnila je da se mogu dati tri vrste zaštite - status izbeglice, supsidijarna ili dodatna zaštita i privremena zaštita, a od ovogodišnjih deset pozitivnih odluka su dva statusa izbeglice i osam dodatnih zaštita.

"Deset godina statusa izbeglice daje mogućnost dobijanja crnogorskog državljanstva", navela je Bugarin i podsetila da se od 20. februara tražioci azila smeštaju u Centru za tražioce azila u Spužu, dok je do tada to bilo obezbeđivanjem alternativnih vidova smeštaja.

Kako je dodala, Ustavom Crne Gore propisano je pravo na azil i time je država pokazala svoj humani karakter. "Crna Gora još nije prepoznata kao krajnja destinacija za tražioce azila", ukazala je Bugarin.

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Fog
-4 Beograd