Skip to main content
Vojska i migranti

Čim dobije SIGNAL hrvatska VOJSKA kreće na migrante!

Foto: Profimedia
Hrvatska vojska spremna je da pomogne u rešavanju izbegličke krize, izjavio je ministar odbrane Ante Kotromanović i dodao da, za sada, njeno angažovanje na granici nije potrebno, ali da se, za slučaj potrebe, pripremaju planovi u saradnji s Glavnim štabom.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Kotromanović je rekao da su Oružane snage Hrvatske uključene u izbegličku krizu "na pravi vojnički način, spremne su i imaju snage i sredstva" i čekaju "signal" od potpredsednika Vlade i načelnika Štaba za koordinaciju aktivnosti povodom dolaska migranata u Republiku Hrvatsku Ranka Ostojića.

Za sada je stanje pod kontrolom, a procenjuje se da će u sledećih nekoliko dana doći dosta ljudi, kazao je Kotromanović.

"Ne možemo odmah da prihvatimo sve ljude"

"Sada se u vezi s tim koordinišemo s Makedoncima. Znamo da je makedonsko-grčku granicu prešlo oko 5.000 ljudi i prema tome ćemo i mi morati da se ponašamo. Ne možemo odmah prihvatiti sve te ljude, a nemamo gde ni da ih smestimo, tako da ćemo pratiti razvoj situacije i biti spremni da odgovorimo na ono što nas bude čekalo u narednim danima", poručio je Ostojić.

Kako prenosi Hina, on je naglasio da vojska neće biti na granici jer za sada MUP ima dovoljno ljudi, a u blizini se nalazi i profesionalna brigada Hrvatske vojske koja je apsolutno spremna. Njena uloga će biti u logističkoj podršci, kao što su obezbeđenje kreveta, šatora, mašina i uređenja prostora, dodao je Kotromanović. 

On je podsetio da je Makedonija angažovala vojsku za čuvanje dela granice gde nema puno migranata. Vojska nije sposobna da obavlja "bliske poslove", kazao je Kotromanović, ali je uvek tu i prilagodiće se mogućim zadacima.

Na pitanje o izjavi ministra zdravlja Siniše Varge da bi moglo doći i do 20.000 izbeglica, Kotromanović je rekao da je to moguće, ali je teško proceniti jer nema informacija iz Grčke. Upozorio je da je problem, pre svega, u Grčkoj i ukazao da niko ne postavlja pitanje zašto je Grčka propustila izbeglice iako je prva zemlja koja čuva šengenske granice.

Na pitanje o mogućem zatvaranju granice, Kotromanović je rekao da to treba pitati predsednika Vlade.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD region

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
26 Beograd