fbpx
Skip to main content
Srđan Verbić

CRKVA BESNA ZBOG VERBIĆEVE IZJAVE: Od njega se ništa drugo nije ni očekivalo!

Foto: Mc.rs
Predlog ministra prosvete Srđana Verbića da se obavezni izborni predmeti veronauka i građansko vaspitanje potpuno izbace iz srednje škole, a u osnovnoj izučavaju svega četiri, a ne osam godina kao što je sada slučaj, naišao je na oštri odgovor Srpske pravoslavne crkve.

Iz SPC poručuju ministru da nema apsolutno nikakve veze ni sa verom ni sa crkvom i da je nedostojan svoje funkcije!

Na predlog prvog čoveka srpske prosvete da se predmet koji se izučava poslednjih 12 godina u budućnosti gotovo izbaci, usledio je žestok odgovor Crkve. To i ne čudi kada je samo koji mesec ranije patrijarh srpski Irinej rekao da bi bilo dobro da veronauka umesto izbornog postane obavezan predmet u školama!

Malo je četiri godine

Predsednik Foruma srednjih i stručnih škola Milorad Antić ocenjuje da bi za decu bilo najbolje da se veronauka izučava od trećeg osnovne do prvog razreda srednje škole.

- Deca u prvom i drugom osnovne ne mogu mnogo toga da razumeju, previše su mali. Ministar je izneo predlog i struka treba da definitivni stav. Moje mišljenje je da treba da se smanji broj godina koliko se izučava, ali ne koliko je predložio Verbić - zaključuje Antić.

Koordinator za veronauku ispred SPC i profesor na predmetu Pedagogija na Bogoslovskom fakultetu otac Dragomir Sando kaže za “Alo!” da od Verbića ništa drugo nije ni očekivao.

- To je paušalna procena čoveka za koga je očigledno da nema apsolutno nikakve veze ni sa Crkvom, ni sa verom, ni sa nacijom. Ali od tog čoveka, nedostojnog svoje funkcije, ništa se drugo nije moglo ni očekivati. Da je sreće, predložio bi da se uveća sadašnji fond časova, da deca imaju najmanje po dva časa nedeljno, jer nam je u vremenu u kom živimo veće prisustvo verovauke u školama i više nego neophodno.

Njegov predlog ne bi pao na pamet nijednom ministru prosvete u Evropi. Pogledajte samo koliko se veronauka izučava u Nemačkoj i Austriji i kako se ministri prosvete odnose prema tome. Taj Verbić se dosad nije nikada odazvao pozivu ni na jednu crkvenu svečanost koju smo pravili na Bogoslovskom fakultetu, čime je jasno pokazao svoj stav prema Crkvi, ali to nije toliko bilo ni bitno do ovog sada, kada je svojim predlogom direktno atakovao na nešto što je nama od vitalnog značaja - ne skrivajući razočaranje kaže otac Dragoslav. SPC podseća i da veronauku pohađa oko 500.000 učenika.

Podsetimo, Verbić je pre nekoliko dana na sednici Nacionalnog prosvetnog saveta (NPS) rekao da su veronauka i građansko uvedeni pre 15 godina, ali da “nikada nije urađena ozbiljna analiza efekata nastave tih predmeta”, te da trebalo da se broj časova obaveznih izborih predmeta smanji i da se ne izučavaju svih 12 razreda osnovne i srednje škole nego četiri.

Pročitajte i:

SD info

SD kosovo

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
20 Beograd