fbpx
Skip to main content
šokirano dete

DA DETE NE DOŽIVI ŠOK: Šta uraditi ako vam bane usred intimnog druženja?

Foto: Profimedia
Da li koristite prilike dok dete spava, gleda crtane filmove, igra se ili uči u svojoj sobi? Ali šta ako se probudi, postane mu dosadno, ili vas baš mora nešto hitno pitati? Saznajte kako reaguju deca različitih dobi kada roditelje uhvate na delu i šta biste vi tada mogli učiniti.

Ako imate decu, a uz to ne odustajete od svog seksualnog života, sigurno ste se barem jednom našli u situaciji da vas dete skoro uhvati na delu. Ključna reč je skoro. Ako vam se to ipak dogodi, bitno je kako ćete se postaviti i objasniti detetu što se događa. No, pre nego što išta kažete, procenite šta je dete tačno čulo, videlo i zanima li ga uopšte šta se dogodilo.

"Umesto vrištanja, paničnog traženja odeće ili trčanja u toalet, ostanite smireni. Tako nećete uplašiti dete svojim nepromišljenim reakcijama. Upitajte ga smireno treba li nešto ili mu recite da mama i tata trebaju malo vremena za sebe te da se ne treba bojati. To će uveliko pomoći sprečavanju straha i anksioznosti kod deteta", savetuje klinička psihologinja Azza Brown. Pravilni odgovori zavise i od doba deteta.

Za bebu na brinite, čak i ako je u sobi

šokirana beba
Foto: Profimedia

Mnoge porodice  spavaju u krevetu skupa s bebama ili je bebin krevetić u istoj sobi. Psihoterapeutkinja Jennifer Naparstek Kleinz  kaže: "Nema ništa štetno u tome da roditelji iskazuju ljubav u blizini bebe kad ona spava ili je pored njih zaokupljena nečim drugim. Bebe ne mogu shvatiti što roditelji rade, pa to nije ni od značaja za njih."

Predškolci se mogu uplašiti

Manja deca mogu biti uplašena zbog zvukova koje su čula pa ih možete uveriti da je sve u redu. Nemojte im lagati, objasnite da su se mama i tata grlili na poseban način, kako se grle samo odrasli koji su zaljubljeni. Recite da niko nije povređen, i stanite na tome, ako dete ne bude imalo još pitanja.

Školarce učite da poštuju privatnost

Deca su u ovoj dobi znatiželjna, zanima ih seks, ali u isto vreme ne žele pričati o toj temi. Psihologinja Azza Brown kaže da su dečaci već s 10 godina izloženi pornografiji. Prema istraživanjima, ako dete ulovi roditelje na delu, to neće pobuditi njegovu znatiželju toliko koliko izloženost televiziji i medijima gde mogu videti takve sadržaje. Ova dob je možda i pravo vreme da naučite dete da poštuje tuđe granice i privatnost. Što će verojatno i samo nakon takvog iskustva zaključiti, prenosi Klokanica.rs.

Tinejdžerima se to gadi

Uopšteni osećaj koji se javlja kod tinejdžera u toj situaciji je gađenje. Osećaju se čudno od same pomisli da se njihovi roditelji seksaju, a kad postanu svedoci toga, najradije će ignorisati taj događaj. Roditelji moraju jasno objasniti da je seks normalna stvar koja se događa između parova i da nema razloga za gađenje. Takođe, to postaje idealna prilika za razgovor o kontracepciji i sigurnom seksu sa svojim tinejdžerom. 

Pogledajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD porodica

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD sex

SD zdravlje

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
24 Beograd