Skip to main content
Mleko

Da li je mleko zdravo ili nezdravo?

Foto: Profimedia
Decenijama su nas učili da je mleko izuzetno zdravo i da ga svaki dan treba konzumirati. U poslednje vreme sve se češće može čuti da je mleko zapravo štetno te da može prouzrokovati čitav niz zdravstvenih problema.

Šta je istina? Time su se pozabavili stručnjaci, a mi vam donosimo njihove savete vezane za najčešća verovanja o mleku.

Mleko uzrokuje akne
Ovo sve raširenije verovanje ima svoje uporište i poreklo. Naime, istraživanje iz 2010. pokazalo je da zaista postoji povezanost između unosa mlečnih proizvoda i pojave akni. Upravo zato osobama koje imaju problema s aknama savetuje se smanjenje unosa mlečnih proizvoda. U suprotnom, situacija bi se mogla pogoršati.

Mleko
Foto: Profimedia

Mleko uzrokuje nadutost
I ovo je istina, ali ne za sve ljude. Neki nemaju nikakvih problema, a neki zaista osećaju bol u stomaku i nadutost. Kako objašnjavaju stručnjaci, nadutost je rezultat osetljivosti na laktozu. To je znak da onda zaista ne trebate konzumirati mlečne proizvode. Zanimljivo je da se intolerancija na laktozu može pojaviti i u kasnijoj životnoj dobi, jer želudac odrasle osobe teže podnosi mleko.

Mleko u nekim slučajevima nije dobro za kosti
Od davnina nas uče da mleko sadrži kalcijum koji je bitan za zdravlje kostiju. Istina je da mlečni proizvodi imaju kalcijum, ali i vitamin D, koji je takođe ključan za zdravlje kostiju. Problem je u tome što što previše kalcijuma, posebno ako nije prisutan vitamin D, može zapravo izazvati probleme s kostima. Šta onda? Stručnjaci kažu da je jedna čaša mleka na dan sasvim dovoljna ako ga uzimate zbog zdravlja kostiju.

Mleko goji
Istina, ali goje i mnoge druge namirnice ako ih uzimamo u velikim količinama. Istraživanja pokazuju da deca i odrasli koji piju velike količine mleka zaista jesu gojazniji od ljudi koji ne konzumiraju toliko često mleko i mlečne proizvode. Ako imate problema sa kilogramima, nemojte preterivati s unosom mleka. S druge strane, radije uzmite mleko nego keksove.

Mleko je nužno za dobro zdravlje
I ovo smo često čuli, ali to zapravo nije istina. Ne postoje dokazi da će vam se zdravlje pogoršati ako prestanete da pijete mleko. Da, mleko sadrži kalcijum i vitamin D, ali te sastojke možete dobiti i iz drugih namirnica. Dakle, ako primećujete da vam mleko uzrokuje probleme i želite ga se odreći, nemojte se plašiti za svoje zdravlje. Jednostavno se okrenite drugim namirnicama koje imaju takve sastojke.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Clear sky
28 Beograd