Skip to main content
Jetra

OVO su razlozi zbog kojih ODMAH morate da ostavite GAZIRANE SOKOVE!

Foto: Srbija Danas
Pre nego što sledeći put utolite žeđ preslatkim gaziranim napitkom, dobro razmislite

Svi znamo koliko su gazirana pića loša za ljudski organizam, ali ih ipak redovno konzumiramo, polazeći od stava da jedna čaša nikome ne može da škodi.

Ipak, istina je drugačija, što pokazuje istraživanje koje prati reakcije ljudskog organizma nakon unošenja napitaka ove vrste.

Šta se zapravo dešava?

Deset minuta nakon što ste se ''osvežili'' nezdravim napitkom, u vašem organizmu se našlo čak deset kafenih kašika šećera, što je doza koja je više nego dovoljna za ceo dan! Dalja posledica je da za samo 20 minuta šećer koji ste uneli, uzrokuje dramatičan skok insulina, koji vaša jetra pretvara u masnoću.

Ostajete budni, ali cena je velika

Zvuči zastrašujuće, ali ono što zaista treba da zabrine jeste činjenica 40 minuta nakon što ste popili gazirano piće, vaš organizam u potpunosti apsorbuje kofein kojim pića ove vrste obiluju. To dovodi do toga da vam se zenice rašire, poraste krvni pritisak, a jetra vraća šećer u krvni sistem. Na ovaj način, receptori u vašem mozgu su blokirani što omogućava da ostanete budni.

gazirano piće
Foto: Profimedia

Samo pet minuta nakon ovog ''buđenja'' organizma, telo kreće da proizvodi dopamin, koji na moždane centre ima uticaj kao da ste u sebe uneli ni manje ni više nego heroin.

Kada kazaljka otkuca i 60 minuta nakon vašeg slatkog greha, sledi hemijska reakcija između fosforne kiseline, magnezijuma i cinka, što podstiče metabolizam. Ovoj hemijskoj reakciji značajno doprinosi to što gazirana pića sadrže ogromne količine šećera i veštačkih zaslađivača, a upravo je ona uzrok izlučivanja kalcijuma iz organizma, metala koji je od suštinske važnosti za normalan način funkcionisanja ljudskog tela, poručuje istraživanje koje prenosi ''Daily mail''.

Što više gaziranih pića popijete, žedniji ste!

Takođe, u ovom trenutku počinjete da mokrite češće nego što je uobičajeno, pa ćete ostati bez celokupne količine vode koju ste uneli zajedno sa gaziranim napitkom. To i ne bi bilo tako strašno, kada zajedno sa tom vodom ne biste izbacivali materije koje bi vaš organizam korsitio kako bi očuvao ravnotežu i ''hranio'' organe. Upravo zbog ovog dejstva gaziranih pića, nakon konzumacije imate osećaj da danima niste pili vodu. Vaše telo postaje dehidrirano, a poznato je koliko je to opasno.

Čaše sa vodom
Foto: Profimedia

Pratite svoj organizam - sam će vam sve reći!

Znamo da sve ovo ne zvuči tako strašno jer ne možete da primetite šta se dešava ''unutra'', ali sagledajte dejstva gaziranih napitaka koja su golim okom vidljiva.

1. Češće mokrite, zbog čega gubite kalijum i natrijum iz organizma, kao i elektrolite i vodu, za koju svi znamo koliko je važna kako bismo ostali zdravi.

2. Uništavate zube, jer gazirana pića sadrže visok procenta kiselina koje nepovoljno utiču na zubnu gleđ. Zapamtite da što duže konzumirate svoje gazirano piće, povećavate vreme izloženosti vaših zuba štetnim materijama.

3. Štetite svojim unutrašnjim organima - gazirana pića vode ka povećenju pritiska, oboljenju srca, kao i dijabetesu, jer šećer koji odjednom unesete u svoje telo prisiljava vaš organizam da poveća proizvodnju insulina. A ovo su bolesti koje sve češće primećujemo u svojoj okolini.

4. Gojaznost - Ukoliko želite da smršate ili održite svoju kilažu, klonite se gaziranih pića. Postoje mnogo pametniji izbori kada je reč o unošenju dodatnih kalorija, pa uvek pre izaberite da se počastite voćnim sladoledom.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Clear sky
17 Beograd