Skip to main content
Milorad Dodik

Dodik: Zahtevniji uslovi EU za status kandidata BiH

Foto: Youtube Printscreen
Predsednik Republike Srpske, Milorad Dodik izjavio je danas da su uslovi za kandidatski status BiH sada zahtevniji nego ranije.

Dodik je, na sastanku sa zamenikom visokog predstavnika u BiH Dejvidom Robinsonom, istakao da je RS, nakon što je brzo formirala sve organe vlasti posle opštih izbora, već krenula u usvajanje niza reformskih zakona, koji su praktičan odogovor na preporuke Evropske komisije, saopšteno je iz Kabineta predsednika RS.

Dodik je istakao da smatra da su ispunjeni svi uslovi za gašenje institucije visokog predstavnika, i da ne vidi svrhu njegovog daljeg zadržavanja u BiH.

"Sa Kancelarijom visokog predstavnika (OHR) možemo da razgovaramo o svim problemima", kazao je Dodik i naglasio da je za RS svaki intervencionizam, pa i od te institucije apsolutno neprihvatljiv. 

Dodik je naveo i da RS neće pristati da se odvojeno rešavaju pitanja vojne i ostale imovine u BiH i podsetio na niz ranijih dogovora koji su postizani o tom pitanju, ali nikada nisu do kraja ispoštovani. 

Robinson je, tokom sastanka sa predsednikom Narodne skupštine RS Nedeljkom Čubrilovićem izjavio da još nisu ispunjeni uslovi za zatvaranje OHR u BiH.

"Slažemo se da OHR treba zatvoriti, ali to zavisi od uslova, koji još nisu ispunjeni", rekao je Robinson.

Robinson je naveo da se entiteti i BiH u celini suočavaju s izazovima i da rešavanje tih izazova zahteva koordinaciju na svim nivoima.

Sa Robinsonom se sastala i premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović koja je istakla da je RS pokazala jasno opredeljenje za reformske procese i aktivnu ulogu u procesu evropskih integracija BiH.

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD region

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
12 Beograd