fbpx
Skip to main content
Vlada Srbije

Ekonomisti o rebalansu budžeta: Neophodan!

Foto: Srbija Danas
Rebalans budžeta predstavlja neophodnu meru u ekonomskoj konsolidaciji i reformama u Srbiji, kako bi se otvorila perspektiva privlačenja investicija i ostvario privredni rast, ocenili su danas ekonomisti Miladin Kovačević i Milenko Dželetović.

Kovačević je u Jutarnjem programu TV Pink rekao da se može očekivati pozitivna reakcija Međunarodnog monetarnog fonda na rebalans budžeta i da predstoje tri krupna koraka u konsolidacijama i reformama.

On je najavio da predstoji bolja fiskalna disciplina, naplata i kontrola, borba protiv sive ekomomije i veći prihod od javnih preduzeća, a da se drugi korak reforme odnosi na javna preduzeća, pre svega u energetici i završetak restrukturiranja 151 firme.

Prema njegovim rečima, u trećoj fazi bi bile sprovedene dublje reforme u javnom sektoru, koje se odnose na prava i svojine u javnom sektoru, veću emancipaciju penzionog i zdravstvenog sistema od budžeta i fiskalnu relaksaciju, posebno malog i srednjeg biznisa.

Kovačević je najavio da je za to potrebno vreme i da je to realno da se postigne u okviru, koji je vlada isplanirala, do kraja 2017. godine, ističući da je cilj zaustavljanje rasta zaduživanja i otvaranje perspektive privlačenja investicija.

Novac
Foto: Profimedia

Dželetović je u istoj emisiji rekao da fiskalnu konsolidaciju vlada doživljava kao nužan prvi korak i da su smanjenje plata i penzija neophodni kako bi se u 2015. godini podigao realni sektor.

On je naglasio da će, uz to, biti neophodni i rešavanje problema "Železare Smederevo", "Petrohemije" i "Azotare" i reforma javnog sektora.

Dželetović je najavio da samit koji će biti održan u decembru, na kome će prisustvati premijeri Kine i velikog broja država, predstavlja priliku da se kroz javna privatna partnerstva i koncesije ostvari veći investicioni ciklus.

Kofer u bojama Srbije
Foto: Profimedia

"Za dobru podlogu treba nam sigurno srednjoročni period od tri do pet godina, gde bi u narednim godinama i decenijama beležili ozbiljnije stope privrednog rasta, ali neki prvi znaci poboljšanja iz te ekonomske stabilizacije bi trebalo da se reflektuju već u drugoj polovini 2015. godine", najavio je Dželetović.

Vlada Srbije usvojila je set predloga zakona čijom primenom će biti obezbeđena finansijska stabilnost ekonomskog sistema zemlje, a rebalans budžeta predviđa budžetski deficit od 225 milijardi dinara i povećaje rashoda sa 1.113 milijardi dinara na 1.122 milijarde.

Pratećim budžetskim zakonima plate u javnom sektrou i penzije veće od 25.000 dinara biće smanjene od 1. novembra.

Pročitajte i:

Vujović: Postignuta saglasnost sa MMF-om

Vučić: Ekonomski rast u 2016. biće među najvećim u Evropi

SD vesti

SD novčanik

SD posao

SD obrazovanje

SD energetika

Vremenska prognoza
Clear sky
15 Beograd