fbpx
Skip to main content
beograd

FORBS HVALI BEOGRAD: Srpska prestonica kao primer obnove

Foto: Profimedia
Ugledni magazin Forbs objavio je članak o ekonomskom prosperitetu i mogućnostima Beograda u kome se navodi da srpska prestonica predstavlja “lekciju iz biznisa obnove grada nakon konfliktnog perioda”.

Pitanje suočavanja sa prošlošću i dalje je aktuelno  i to je nešto što ometa poslove u Beogradu. Bivša jugoslovenska država je izašla iz socijalizma i ratova tokom 90-tih godina nakon čega je počela sa obnovom i oživljavanjem društvenih struktura, iako je uticaj prošlosti još uvek vidljiv.

Uticaj je najviše očigledan na prizorima napuštenih i razrušenih zgrada, dok su drugi uticaji suptilniji.

Beograd ima velike planove, piše Forbs magazin. Nova Vlada osvojila je glasove zbog svoje antikorupcijske platforme i obećanja da će privući strane investitore. Međutim, srpski BDP je nizak za zemlju sa atraktivnom investicionom politikom i veštom radnom snagom.

Neke stvari se menjaju sporo, ali druge, poput podrške Vlade važnim reformama se konačno dešavaju, prenosi Telegraf.

Postoji javni poziv za akciju renoviranja oronulih fasada po celom gradu. Gradski arhitekta Milutin Folić zna da činjenica kako grad izgleda takođe može biti jednako važna kao i kako taj grad funkcioniše.

"Imamo plan da rekonstruišemo ulice i postavimo ulične svetiljke. Ne možete privući investitore u mesto koje ne izgleda dobro i u kome se ljudi ne osećaju dobro. Jedna od glavnih stvari je učiniti Beograd prijatnim za ljude koje hoće da ulažu, žive i rade ovde" – navodi Folić, piše Forbs.

Forbs takođe navodi reči arhitekte Jovana Jelića koji kaže da u jedan od bliskih ciljeva spada dizajniranje i izgrađivanje 100 gradskih trgova, jer o njihovom uređenju dosada nije vođeno dovoljno računa.  

Vremenska prognoza
Slaba kiša
5 Beograd