fbpx
Skip to main content
Terminator

"HASTA LA VISTA, BEJBI" I DRUGE: Ovo su najlegendarnije replike iz akcionih filmova naše mladosti! (VIDEO)

Foto: Youtube printscreen/Clipocalypse
Ovako su govorili najveći akcioni heroji...

Svima su poznati neophodni elementi svakog poštenog akcionog filma. Pored heroja bez straha, koji mora sam da potamani sve negativce i spase bar jednu seksi cicu tokom filma (a poželjno je, jelte, i da spava sa njom), tu su i jurnjave kolima i hard-rok, ili kakva druga uzbudljiva muzika u pozadini. No, još jedan obavezan element akcijaša svakako je i česta i efektna šmekerska replika glavnog junaka.

Uz njih su mnogi od nas odrasli, divili im se i citirali u igri sa plastičnim pištoljima. No, kako život ide i godine jure, mnoge stvari u koje smo se kao klinci kleli, postaju neizostavno smešne, a takva je situacija i sa ovim replikama.

Pogledajte OVDE kako da dobijete mišiće kao kamen poput Kim Džong Una.

Kao mali omaž detinjstvu, donosimo ovaj mali izbor najboljih i najurnebesnijh replika iz akcijaša.

1. Verovatno rekorder po broju nezaboravnih i opštepoznatih popularnih "one-linera" jeste američki glumac austrijskog porekla, Arnold Švarceneger, te se najpre podsetimo njegove opšte poznate replike iz "Terminatora 2" koji je snimljen daleke 1991.

Reči "Hasta la vista, bejbi" robot kojeg Švarci tumači upotrebio je u završnici borbe protiv svog neprijatelja od tečnog metala, a klip pokazuje i kako je mašina naučila da bude tako duhovita:

2. Mada ih ima zaista mnogo, ovoga puta ćemo pomenućemo samo još jednu Švarcijevu repliku, i to iz filma "Komandos" iz 1985. Ako ste gledali ovaj film sigurno se sećate scene u kojoj jednog od svojh protivnika drži za nogu, naglavačke, iznad ambisa:

"Sećaš li se, Sali, kada sam ti obećao da ću tebe ubiti poslednjeg? Lagao sam."

Naravno, zna se šta sledi zatim. Švarci pušta Salija, i ostaje samo njegov krik u dubini provalije...

3. Sećate li kada smo vam rekli da je replika koju navodimo poslednja Švarcijeva u ovom izboru? Lagali smo. Film je "Predator", godina 1987., a naš mišićavi heroj kontemplira o jezivom stvoru iz svemira:

"Ako krvari, možemo da ga ubijemo."

4. Ni dijalozi u filmovi SIlvestera Stalonea, dakako, nisu oskudevali u ovoj vrlini. U legendarnoj ekranizaciji stripa "Sudija Dreda" iz 1995., Stalone je besno govorio:

"Ja nikada ne kršim zakon. Ja sam zakon!"

5. Čuvena je i Silvesterova replika u filmu "Kobra" iz 1986., u kojoj tumači poručnika Mariona "Kobru" Kobretija, a koja je narečenom poslužila kao uvertira za efektno smaknuće negativca:

"Ti si bolest, a ja sam lek."

6. Pomenućemo još jedan Silvesterov klasik, "Rambo III" iz 1988. ali ovoga puta ne povodom njegove replike. U pitanju je razgovor između Marka de Jonga i Ričarda Krene, u kojem Krena upozorava na to koliko je Džon Rambo opasan.

"Jesi ti lud? Jedan čovek protiv treniranih komandosa? Šta ti misliš da je taj čovek!? Bog!?"

"Bog bi imao milosti. On neće."

7. Još jedan klasik, i jedan od najčuvenijih filmova o Džejmsu Bondu - "Dr No" iz 1962, u kojem je tajnog agenta glumio Šon Koneri. Replika koja se nikada neće izlizati, u kojoj se agent 007 predstavlja sagovorniku:

"Bond. Džejms Bond."

8. Setimo se i čuvene replike Denija Glovera, koji u "Smrtonosnom Oružju" iz 1987. glumi pajkana pred penzijom, koji na ludačke akcijaške avanture u koje upada sa kolegom Melom Gibsonom reaguje ovim rečima:

"Previše sam star za ovo sranje."

9. Hrabri stav o borbi protiv opasnog vanzemaljca u filmu "Predator" nije bilo ekskluzivno pravo Švarcenegera. Njegov saborac, Džesi Ventura, govorio je:

"Nemam vremena da krvarim."

10. Rodi Pajper je u filmu "Oni žive" iz 1988. imao je jednu od najboljih uvertira za puškaranje:

"Došao sam ovde da žvaćem žvaku i da isprašim guzice... a nestalo mi je žvaka."

11. Neizostavan na jednoj ovakvoj listi svakako je i Klint Istvud, i legendarna scena iz "Prljavog Harija", kada ni naš junak ni zlikovac kojeg drži na nišanu ne znaju da li mu je ostalo još metaka u pištolju:

"Znam o čemu misliš, propalice. Pitaš se da li sam ispalio samo pet metaka, ili sam potrošio svih šest. Pa, pravo da ti kažem, ni ja nisam siguran posle svog ovog uzbuđenja. Ali, budući da je ovo magnum 44, najmoćniji pištolj na svetu, i da bih ti njime razneo glavu, moraš sebi postaviti pitanje: Da li se osećam kao srećnik? ... Pa, da li se osećaš, propalice?"

Naravno, zna se šta sledi. Pucanj, koji će negativca poslati u istoriju...

12. I, najzad, kakava bi ovo lista replika iz akcijaša bila bez srpskog ljubimca, Stivena Sigala. Naš izbor za ovu priliku jeste upozorenje koje daje u filmu "Označen za smrt" iz 1990.:

"Ako se zaje*a*aš se sa mojom porodicom, umireš."

Da li se slažete sa našim izborom ili imate svoje favorite? 

Pročitajte i:

SD lepotica noći

SD ludo burazeru

Vremenska prognoza
Mestimično oblačno
11 Beograd