Skip to main content
Helikopteri Kiova vorior

HRVATSKA SE NAORUŽAVA: SAD doniraju 200 ratnih helikoptera, prvi biraju Hrvati!

Foto: Profimedia
Američki Kongres odobrio je pre nekoliko nedelja isporuku 16 lakih izvidničkih borbenih helikoptera Kiova Vorior i simulatora Hrvatskoj kroz program donacije viškova helikoptera u sastavu američke vojske.

Vrednost ove donacije veća je od 100 milona američkih dolara, a Hrvatska će u razdoblju od tri godine za rezervne delove, obuku i municiju platiti oko 20 miliona dolara, saznaje Jutarnji list.

Odluka Kongresa bila je poslednja potrebna politička odluka pre početka realizacije celog posla. Kroz nekoliko nedelja u Sjedinjene Države otići će stručnjaci hrvatskih Oružanih snaga koji će između 200 helikoptera Kiova koje je američka vojska proglasila viškom, odabrati 16.

Hrvatska je dobila pravo da prva odabere helikoptere, a nakon njih će birati druge zemlje američki partneri.

Helikopteri su potpuno modernizovani i obnovljeni 2011. godine i tvrdi se da su u odličnom stanju. Opremljeni su senzorima za termalno skeniranje, teleoptičkim senzorima, laserskim sistemom za određivanje udaljenosti i označavanje cilja te optičkim ciljnim sistemom.

Osim toga, opremljeni su lanserima za protivoklopne projektile i za projektile vazduh - vazduh. Municija za ove lansere, obuka pilota i tehničara te rezervni delovi i alati nisu uključeni u donaciju i to će morati da plati Hrvatska. Ali, kako piše list, i u tom delu će Sjedinjene Države dati određeni popust na cenu.

Ovi helikopteri koristiće se za odbranu teritorije, nadzor granice, ali i za učešće u međunarodnim operacijama. Planira se da helikopteri budu uvezani s haubicama PzH 2000, brodovima, drugim oružanim platformama i ostalim vozilima.

Helikopteri Kiova vorior
Foto: Profimedia

Izuzetno je važna činjenica da će u ovom paketu donacije, uz helikoptere, Hrvatska vojska dobiti i simulator na kojem će vojnici moći da se uvežbavaju. Zapravo je reč o još jednom helikopteru sa svim sistemima i opremom koje ima i “pravi” helikopter. Taj simulator će dodatno smanjiti količinu naoružanja koja će biti kupljena jer će vojnici ispaljivanje raketa uvežbavati na simulatoru.

Koje helikoptere, s kojom opremom i koliko njih će Hrvatska preuzeti znaće se nakon posete vojnog izaslanstva Sjedinjenim Državama i pregleda ponuđenih letelica. Nakon toga sledi konačna analiza odabranog. Vojni vrh će tada doneti odluku hoće li se uzeti maksimalnih 16 helikoptera.

Procene su da bi helikopteri u Hrvatsku trebalo da stignu do kraja 2016. Hrvatska vojska će tako nakon više od 15 godina u svom sastavu imati borbene helikoptere.

U devedesetim godinama vojska je imala ruske borbene helikoptere Mi 24. Nakon rata donesena je odluka da neće biti modernizovani i neuspešno su pokušali da ih prodaju. Danas stoje na parkiralištu kasarne Pleso. Danas su hrvatske oružane snage opremljene trasnsportnim helikopterima Mi 8 i Mi 117 Sh.

Ova američka donacija još jedan je dokaz partnerskih odnosa Hrvatske i SAD-a. Prema nekim procenama, SAD su do danas Hrvatskoj donirale vojne opreme u vrednosti oko 200 miliona dolara.

U to su uključene razne vrste vozila, komunikacijske opreme, obuka vojnika, uništavanje neperspektivnog naoružanja i streljiva... Zauzvrat, Hrvatska se do sada pokazala kao pouzdan partner Amerikancima u Afganistanu, ali i u sklopu antiterorističke koalicije.

Pročitajte i:

+ Pošalji komentar 2 Pogledaj sve komentare
zg-hr's picture

zg-hr

Prvi biraju Hrvati jer su se prvi javili na poziv za donaciju. A "naoružava" se 1) zbog misija u sklopu NATO-a, 2) jer nema zrakoplovstvo, 3) zbog malog liliputanca. Da zbog senzacionalističkog naslova ne bi bilo zabluda.

0 | 0
Mijusa's picture

Mijusa

Komšija, mislim da amerikanci nikad nikom ništa džabe nisu dali. Isto važi i za ruse. Bilo bi pametnije ne raspirivati strasti, rat nikom dobro doneo nije

0 | 0

SD region

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Clear sky
20 Beograd