fbpx
Skip to main content
studenti u Hrvatskoj

HRVATSKI MINISTAR: Studenti koji žele u inostranstvo neka vrate pare državi

Foto: Youtube Printscreen
Ministar nauke, obrazovanja i sporta u Hrvatskoj Vedran Mornar gostujući u četvrtak uveče u jednoj televizijskoj emisiji, izrazio je svoje mišljenje o trenutnim problemima u HNS-u i govorio je o rezovima u zdravstvu, a ponudio je i pragmatično rešenje za hrvatski problem "odliva mozgova".

Mornar je, kao i u prošlosti, napomenuo kako nema mnogo navigacijskog prostora za uštede u budžetu svog ministarstva.

"To je naša stvarnost i sa tim moramo živeti. Svestan sam da država košta više nego što zaradi, ali mislim da se ne treba štedeti na nauci i obrazovanju. Mi smo štedeli gde smo mogli. Budžet nam je 11 milijardi i 550 miliona kuna. Od toga, devet milijardi i 600 miliona otpada samo na plate, a deo ode na socijalna davanja. Ostane mi jedva milijarda kuna da se nešto napravi. Brzih rešenja nema. Treba analizirati sastav, poduzeti korake, a to se ne može u 24 sata", komentarisao je.

Govoreći o problemu "odliva mozgova", ministar Moran branio je neke od svojih pozicija u pogledu životnog puta mladih ljudi koji završe fakultet u Hrvatskoj.

"Grubo zvuči, ali znanje košta i merljivo je. Percepcija da je obrazovanje besplatno je štetno jer što je besplatno ne vredi", istakao je Mornar.

"Smatram da bi bilo razumno da se studentima koji se školuju na račun države uvede obaveza da ostanu neko vreme u Hrvatskoj ili da vrate novac ako odu van zemlje. To su napravile i više demokratske zemlje nego Hrvatska, kao Engleska na primer. Meni bi to bilo razumno. Jasno je da su neki protiv. Meni se čini da je etički da čovek u koga se uložilo 200, 300, 400, 500, 600 hiljada kuna, koliko koštaju prosečne studije, da bar kroz porez vrati deo tog novca. Ja bih da se svakom studentu izda račun koliko košta godina i da na računu piše da je sto posto platila država", zaključio je ministar Mornar.

Odgovarajući na pitanje o tome šta mladima preostaje, kada u Hrvatskoj ne mogu naći posao nakon fakulteta, Mornar je istakao kako smatra da bi svaki student tokom studija trebao da dobije toliko znanja koliko će mu biti dovoljno da može sam pokrenuti start-up.

Oštro je kritikovao bolonjski način studiranja, ističući kako je apsurdno da toliko studenata nastavlja studij nakon završenog preddiplomskog obrazovanja na fakultetima, prenosi portal Index.

Pročitajte i:
Studenti Niša: Mi smo budućnost Srbije!
Počinje isplata studentskih kredita i stipendija

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD region

SD kosovo

SD info

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

SD drug nije meta

Vremenska prognoza
Mist
5 Beograd