fbpx
Skip to main content
Panorama Sarajeva

Incko: Došlo vreme da oživimo našu viziju za BiH

Foto: Profimedia
SARAJEVO - Iako u Bosni i Hercegovini često nema političkog konsenzusa, međunarodna zajednica pomaže građanima, rekao je danas visoki predstavnik u BiH Valentin Incko i dodao da je Kancelarija visokog predstavnika (OHR) spremna da preuzme aktivnu ulogu u nastojanjima da država krene napred.

"Došlo je vreme da oživimo našu viziju. BiH nije tehnička vežba, nego politički izazov. Moramo udvostručiti naše napore i moramo to učiniti brzo", poručio je visoki predstavnik tokom sastanka s portugalskim državnim sekretarom za evropske poslove Brunom Masaešom u Sarajevu.

Incko je dodao da situacija u BiH i dalje nosi brojne izazove, jer su neki političari iskoristili ustavne mehanizme kako bi blokirali donošenje hitno potrebnih zakona i nisu uspeli da osmisle politiku koja može izvući BiH iz ekonomskih i socijalnih teškoća, prenele je Fena.

Visoki predstavnik smatra da direktna intervencija građana putem mirnih demonstracija i plenuma i što je najvažnije, putem glasačkih listića u oktobru može da osigura dinamičniji i hrabriji angažman građana BiH u političkom procesu.

Vremenska prognoza
Clear sky
-9 Beograd