fbpx
Skip to main content
Žena u ludačkoj košulji

ISTINA O PSIHIJATRIJSKIM BOLNICAMA: Pacijenti nose druge mrtve pacijente!

Foto: Profimedia
U psihijatrijskim bonicama pacijenti su primorani da rade stvari koje bi trebalo da radi osoblje. Pored uobičajenih stvari, oni prenose i mrtva tela drugih bolesnika.

U psihijatrijskim bolnicima u Hrvatskoj situacija na klinikama za psihički obolele se razlikuje od bolnice do bolnice. U bolnici Lopača pacijenti u okviru radne terapije obavljaju poslove koje bi trebalo da rade zaposleni bolnice. Oni peglaju garderobu, ali i prenose umrle.

Broj obolelih takođe razlikuje se od bolnice do bolnice, pa ih tako najviše ima u bolnici u Popovači (623), a najmanje u Lopači (126). Pravilnik propisuje najviše četiri kreveta po sobi, ali situacija u praksi je drugačija.

“Sobe su po pravilu premalene s brojem kreveta dvostruko većim od propisanog. U nekim se bolnicama nalazi i 14 kreveta u jednoj sobi“, piše jutarnji.hr.

Problem postoji i kod prepisivanja lekova, jer bez obzira na propise lekari bolesnike prvo leče jeftinijim lekovima. Jedna od boljki svih ustanova je nedostatak specijalista psihijatrije i medicinskih tehničara, ali i socijalnih radnika i fizioterapeuta. U svim ustanovama zaposlenih je manje od propisanog minimuma.

Bez obzira na uslove, profesor Jakovljević kaže da je psihijatrija dobra:

“Psihijatrija nam je dobra, iako ne onoliko koliko bi mogla biti“ i dodaje da je najveći problem nedostatak novca.

Evo kako izgledaju neke od bolnica:

Neuropsihijatrijska bolnica Popovača  - pacijenti su smešteni u manjim sobama i apartmanima s devet kreveta. Toaleti su podeljeni na muške i ženske.

Psihijatrijska bolnica Rab – većina soba ima po osam kreveta, a u ustanovi postoje čak sedam pacijenata koje niko nije nikada posetio.

Psihijatrijska bolnica Lopača – ova bolnica nema socijalnog radnika, prostor za decu i adolescente je potpuno neadekvatan, pacijenti u okviru radne terapije obavljaju poslove koje bi trebalo da rade zaposlenici bolnice poput peglanja veša, prenošenja umrlih.

Psihijatrijska bolnica Ugljan - u toaletima ove bolnice postoje samo čučavci i ne postoje zavese na kabinama za tuširanje.

 

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD region

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD svet

SD sirija

SD naoružanje

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Pretežno vedro
0 Beograd