fbpx
Skip to main content
Ketlin Vejn

Izabrana prva žena premijer Ontarija

Foto: Reuters
OTAVA - Liberalna partija Ontario osvojila je većinu u parlamentu te najveće i najrazviijenije kanadske provincije na izborima, a njena liderka Katlin Vin (Kethleen Wynne) postala prva žena i prva lezbijka - izabrana premijerka.

Katlin Vin je postala premijerka manjinske vlade Ontarija februara 2013. pobedivši dve sedmice ranije na liderskim izborima Liberalne partije. Ona je nasledila dugogodišnjeg lidera Daltona Megintija koji je podneo ostavku pod optužbama za korupciju i posle skandala sa otkazivanjem izgradnje dve velike plinare u širem području Toronta.

Liberali su juče osvojili 59 od 107 poslaničkih mesta, Konzervativna partija 27, a Nova demokratska partija 21. Bez poslanika su ostali Zeleni.

Na izbore je izašao tek procenat više od polovine upisanih birača.

Ketlin Vejn
Foto: Reuters

Za liberale je glasalo vise od 1.850.000 birača (38,6 odsto), za konzervativce bezmalo 1.500.000 (31,3 odsto), a za nove demokrate 1.140.000 (4,9 odsto).

"Glasali ste za radna mesta, za rast i razvoj. Hvala što ste glasali za izgradnju Ontarija. Vaša vlada je spremna da čini baš to", rekla je proslavljajući neočekivan potpun trijumf liderka liberala Katlin Vin.

Samo dan uoči izbora većina anketa je predviđala "foto-finiš" između tri glavne partije sa po tridesetak procenata glasova svakoj u anketama opredeljenih birača.

Prihvatajući poraz vođa konzervativaca Tim Hudak odmah je podneo ostavku na lidersku poziciju posle 19-godišnje političke karijere.

On je obećavao da će u roku od dve godine eliminisati javni dug Ontarija od 12,6 milijardi dolara i kreirati milion novih radnih mesta, ali istovremeno i preteći gubitkom radnih mesta zaposlenih u
javnom sektoru.

Ketlin Vejn
Foto: Reuters

Na federalnom nivou u Kanadi je od 2006. godine na vlasti Konzervativna partija čiji je lider premijer Stiven Harper (Stephen).

Provincijske partije su ideološki bliske (istoimenim) federalnim partijama, ali su organizaciono nezavisne i imaju sopstveno članstvo koje se, međutim, može preklapati sa članstvom federalnih partija.

SD svet

SD kosovo

SD info

SD izbori 2020

SD hronika

SD sirija

SD naoružanje

SD region

SD vojvodina

SD srpska istorija

SD beograd

SD društvo

Vremenska prognoza
Clear sky
16 Beograd