fbpx
Skip to main content
čaša viskija

KAFANSKA PRIČA: Ajnštajn u birtiji

Foto: Profimedia
U kafani je sve relativno - jedino je potpuno trezan čovek, uvek trezan čovek!

- Dokle više?! Kradu me pijavice iz banke, vara me onaj s pijace što mu kantar laže bar za 20 odsto, a sad si i ti našao da mi zakidaš na vinjaku - očajanički je zapomagao Živorad Janković u bašti zvezdarske kafane starog kova.

Nije se opio - onako kako ume. Tako bi on opisao nivo "cvrcnutosti" koji je dostigao. Njegova žena bi verovatno prokomentarisala da se usvinjio od alkohola i da smrdi poput lovačkih pasa koje je gajio i zbog kojih su ga prozvali Živa Jamar.

Te večeri je poveo još jednu neustrašivu borbu za prava iskrenih i čestitih ljubitelja pića - u devetoj rundi obrtanja tura. Živoradovo oštro oko, iako se caklilo, primetilo je da mu je konobar Zare sipao manje od propisane količine vinjaka. Njegov istančan njuh za pravdu odmah je osetio nepravdu, baš kao što i njegovi ptičari nanjuše lisicu kilometrima udaljenu.

- Derane, jesam popio, ali ne pamet! Ovde fali bar 0.01 litar vinjaka, a to ti je, da se izrazim jezikom ekonomskih novinara, petina od 0.05, ili jedna čašica manje na svaku petu turu. To znači da bih u trinaestoj turi popio dvanaestu čašicu - nezaustavljivo je bombardovao konobara argumentima.

Živa i Zare su se poznavali bar 20 godina, koliko je prvi bio gost, a drugi domaćin u lokalnom bircuzu na Zvezdari.

- Nisam Živane, oca mi, sipao sam ti punu mericu nego ove nove čašice prave optičku varku. Mater onom ko ih izmisli - pravdao se nesrećnik.

- Evo ga Nebojša, on je mladi filosof, njega uče na fakultetu da vaga različite vidove istine. Njega ćemo da pitamo da presudi da li si mi ukrao petinu ili nisi. On bar ne laže, a i voli da popije, te ume da ošacuje. Kaži Nešo, sine, da li ovde ima 0.05l dragog mi vinjaka - zapenio je Jamar pokazujući u pravcu mladića koji je prolazio pored kafane.

Nebojša, ozbiljan student treće godine na Filozofskom fakultetu, uistinu je iskreno ljubio istinu, nauku i dobru kapljicu. A voleo je i da se šegači!

- Čika Živo - digao je čašicu odmeravajući je - za onoga ko ne može mnogo da popije ovde ima daleko više od 0.05l. Ali - nastavio je brzo kako bi prekinuo Jamarovo režanje - za onoga kome je litar vinjaka mačiji kašalj, ovde zasigurno nema ni celih 0.04l, sve i da ima dva decilitra! U kafani je sve relativno - trijumfalno je zaključio student diveći se sopstvenom humoru i mudrosti.

- More, vraćaj taj vinjak vamo i ne filozofiraj mnogo! Ja sam ovde merna jedinka i kažem da ovde nema dovoljno vinjaka, a nadoknadiću ga tako što ću da naručim još jednu turu - što bih se ja svađao sa mojim dobrim Zaretom kad imam još kinte u džepu. Vidiš sinak, možda si ti ipak u pravu, u kafani jeste sve relativno. Da nisi mnogo mudrovao sad bih i tebi platio piće, ovako ništa - zaključi Živorad eksirajući vinjak kako bi izvršio konačno merenje.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD lepotica noći

SD ludo burazeru

Vremenska prognoza
Tamni oblaci
9 Beograd