Skip to main content
Žena u automobilu

Kako promene vremena utiču na naše zdravlje?

Foto: Profimedia
Nagle promene vremena definitivno utiču na funkcije našeg organizma, a pogađaju sve starosne grupe. Posebno su osetljivi hronični bolesnici i ljudi pod konstantnim stresom.

Uticaj promena vremena
Foto: Profimedia

Vremenskim promenama, a posebno kada su nagle, većina osoba nije u stanju da se prilagodi. Metereopatije nisu pošteđeni ni zdravi ni mladi, a posebno je izražena kod hroničnih bolesnika i onih pod stresom, pišu Večernje Novosti. Stanje napetosti ne dozvoljava da se organizam prilagodi novonastalim promenama, već reaguje tako što naglo skače krvni pritisak, dolazi do pojave nesanice, glavobolje, preznojavanja, dekoncentracije i niza drugih simptoma, koji otežavaju normalno funkcionisanje.

Tri osnovna tipa stresa.

Od metereopatije pati čak 85 odsto zdravih ljudi, a ovaj trend je u porastu, ističu stručnjaci. Na vremenske promene najosetljivije su žene, tinejdžeri do 15 godina i stariji od 45. Kada je reč o visokim temperaturama, ugrožena su i mala deca, naročito ona do dve godine, jer nemaju razvijen termoregulacioni sistem.

Vremenske promene, a pre svega nagli skok temperature, teško podnose psihički nestabilne osobe i neurotičari. Prvi čak i pored uobičajene terapije mogu da budu agresivni, dok neurotičari gube moć koncentracije i skloni su konfliktu. Svađaju se sa kolegama na poslu, ali i u privatnom okruženju.
Glavni krivac za neprilagođavanje ambijentalnim promenama je hipofiza, koja, pod uticajem vremenskih previranja, pojačava lučenje određenog hormona odgovornog za pojavu nemira i razdražljivosti.

Istovremeno, smanjuje se proizvodnja endorfina, prirodnog analgetika, zahvaljujući kojem se snižava prag bola. U takvom stanju, metereopate osećaju glavobolju, bolove u kostima i mišićima.

Etarska ulja protiv glavobolje.

Jedini lek u takvoj situaciji su, ukoliko nema specifične terapije, analgetici i čajevi od kamilice, lipe, lincure ili gloga, koji smiruju napetost. Ako znaju za podložnost uticaju vremenskih promena metereopate treba da se suzdrže od uzimanja alkohola, jakih sireva i čokolade, jer oni pojačavaju razdražljivost.

+ Pošalji komentar 0 Pogledaj sve komentare

SD zdravlje

SD vesti

SD astro

SD lepota

SD porodica

SD sex

Vremenska prognoza
Grmljavina sa slabom kišom
22 Beograd